≫ 

Zaboravite na nošenje sočiva tokom pandemije korona virusa: Mnogo se lakše možete zaraziti

Eksperti upozoravaju da je u vreme vladavine korona virusa širom sveta sigurnija opcija nositi naočare nego kontaktna sočiva

  • 0
Stavljanje sočiva, korona virus Foto-ilustracija: Shutterstock

Opšti savet je da tokom epidemije korona virusa treba maksimalno da izbegavate da dodirujete lice rukama, naročito oči, nos i usta kako biste sprečili širenje virusa Covid-19.

Ljudi koji nose sočiva nisu samo u potencijalno većem riziku od dobijanja virusa, već će verovatnije više dodirivati oči tokom dana.

Dr Sonal Tulsi sa američke Akademije oftalmologije rekla je za ABC13 da je sada najbolje da umesto sočiva nosimo naočare kako bismo smanjili mogućnost iritacije koja bi mogla da nas prisili da dodirujemo oko.

Naočare mogu da pruže dodatnu zaštitu štiteći oči od inficiranih kapljica, ukoliko neko ko ima virus u našoj blizni kine ili kašlje.

Ipak, ovo pruža samo ograničenu zaštitu – socijalna distanca od ostalih je i dalje najvažniji naćin za smanjenje rizika od dobijanja korona virusa.

Specijalista za respiratorne bolesti iz Kine, Vang Guangfa veruje da se preko oka zarazio korona virusom od pacijenta koji je ležao na njegovoj klinici.

Uoči drugih simptoma upalile su mu se oči, a ubrzo mu je dijagnostifikovan korona virus. Vang veruje da bi sve bilo drugačije da je nosio zaštitne naočare.

Zaštitne naočare, maska, maske, majka, dete, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Stručna mišljenja su donekle podeljena kada je reč o dobijanju korona virusa preko očiju - jedni kažu da je to realna mogućnost, a drugi da je nemoguće.

Ako morate da nosite sočiva, savetuje se da temeljno operete ruke pre nego što ih stavite u oči, kao i da kosristite hidrantne kapi ako vas oči svrbe.

Osnovne mere prevencije protiv korona virusa, Infografika Ilustracija: Nikola Jovanović

Video: Pogledajte kako virus može lako da se proširi van bolnice: Vodite računa o higijeni ruku

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA