≫ 

Lekari upozoravaju da nikako ne uzimate lekove protiv malarije na svoju ruku, mogu izazvati slepilo

Nikako, ama baš nikako ne smete skladištiti ove lekove u kući, a ponajmanje eksperimentisati sa njima

  • 1
Policistični jajnici, bol, lekovi, lek Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy, Pixabay

Hlorokin je jeftin, široko dostupan lek koji se rutinski koristi od 1945. godine protiv malarije i drugih stanja i mogu ga bezbedno uzimati i trudnice i deca. Laboratorijske studije otkrile su da je antivirusni lek efikasan protiv korona virusa, barem u laboratoriji, a rezultati male francuske studije na 24 pacijenta, objavljeni pre par nedelja, sugerišu da bi mogao ubrzati oporavak.

Iako u Srbiji ima dovoljno lekova za sve grupe pacijenata - hronične bolesnike, onkološke bolesnike, direktorka RFZO Sanja Škodrić apeluje na građane da ne koriste na svoju ruku lek hlorokin, jer nepravilno doziranje može izazvati ozbiljne posledice.

Ona je za TV Pink naglasila da su kineski stručnjaci preporučili hlorokin kao jedan od lekova koji pomaže kod infekcije novim korona virusom, da njega ima u dovoljnim količinama i da građani ne treba da prave zalihe.

- Ono što moramo da upozorimo građane jeste da hlorokin nikako ne uzimaju na svoju ruku. To je lek koji se koristi i za lečenje malarije, reumatidnog artritisa, lupusa i doziranje nije isto za te bolesti i za infekciju Covid-19 -  naglasila je ona.

Otkako je predsednik SAD Donald Tramp objavio da su lekovi hlorokin i njegov manje toksičan „brat“ hidroksihlorokin uspešni u lečenju bolesti Covid-19, ovih lekova više nema u apotekama. Čak se i u Srbiji beleži njihova nestašica.

Međutim, uprkos upozorenjima vlasti širom sveta da se nikako ne koriste u kućnim uslovima jer se njime leče prvenstveno oni koji imaju lupus i artristis, bilo je onih koji su ih pili na sopstvenu ruku.

Nigerija je čak potvrdila dva smrtna slučaja od predoziranja hlorokinom, pa je Centar za prevenciju i kontrolu bolesti upozorio stanovništvo na potencijalno smrtonosne nus-pojave ovih lekova.

Istovremeno, u Arizoni je jedan čovek preminuo nakon što je sa suprugom eksperimentisao sa hlorokin-fosfatom. Supruga je rekla da je ideju dobila nakon što je gledala Trampa kako hvali ovu kombinaciju lekova.

Simptomi predoziranja hlorokinom su nagli pad temperature, gubitak čula vida, nemogućnost mokrenja, pospanost, suva usta, brz ili slab puls, pojačana žeđ, nesvestica, gubitak apetita, bolovi ili grčevi u mišićima, ukočenost ili peckanje u rukama, nogama ili usnama.

Video: Srbija počela da proizvodi najjače sredstvo protiv korone - i to u Bajmoku

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • plavi safir

    24. mart 2020 | 13:42

    Da li je neko lud da uzima takve lekove na svoju ruku?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA