≫ 

Zašto muškarci više umiru od korona virusa od žena?

Statistike su svuda, manje-više iste, a muškarci su prvenstveno na udaru korona virusa

  • 9
korona virus foto: pixabay.com

Muškarci daleko gore prolaze tokom pandemije korona virusa od žena što pokazuju statistički podaci iz celog sveta.

Prošle nedelje je direktorka radne grupe Bele kuće, dr Debora Birk citirala izveštaj iz Italije u kome se navodi da muškarci gotovo svih starosnih grupa umiru većom stopom od žena.

Očigledno je da se rodni jaz iz Kine i Italije preslikava u svim zemaljama sveta. Iako su preliminarni rani izveštaji sugerisali da će muškarci razviti teže simptome od žena, ispostavilo se da je u starijim kategorijama izvesnije da će oni i umreti pre nego žene.

Kada je sama bolest u pitanju, to se primećivalo čak i među mlađom decom do 16 godina, pa se tako ispostavilo da korona virus više utiče na dečake nego na devojčice. Nedavni izveštaj koji je obuhvatio 171 dete i adolescenta koji su lečeni od Covid-19 u dečijoj bolnici u Vuhanu, 61 odsto su činili pripadnici jačeg pola.

Takođe, u Južnoj Koreji muškarci su činili gotovo 62 odsto svih slučajeva, a zaraženi stariji muškarci su imali 89 odsto veću verovatnoću da će umreti za razliku od žena.

Muškarci više puše?

Slika ranjivosti muškaraca na korona virus može se lako objasniti jasnom rodnom nejednakošću koja vuče socijalne i kulturološke korene – širom sveta muškarci više puše nego žene što oštećuje njihova pluća koja nisu potom sposobna da se nose sa infekcijom.

U Kini gde je stopa pušenja među najvišim u svetu, prema statistikama iz 2010. godine čak 54 odsto su bili muškarci, a 8,4 odsto bivši pušači. Ipak, od ukupnog broja populacije samo 3,4 odsto Kineza je pušilo, navodi se u studiji iz 2016. godine.

Ima nešto i u estrogenu?

Niz eksperimenata sproveden 2016. i 2017. godine tokom kojeg su ženke i mužjaci miševa zaraženi korona virusom kako bi prouzrokovali SARS i MERS, ispostavilo se da su opet muški miševi bili podložniji infekciji.

Istovremeno, stopa smrtnosti zaraženih ženki miševa povećala se kada su im uklonjeni jajnici ili kada su dobijale lekove za suzbijanje aktivnosti estrogena.

Naučnicima su ova otkrića snažno sugerisala da postoji nešto u vezi sa estrogenom koji štiti od razanja tela smrtonosnim korona virusima. Sumnja se da je isti slučaj i sa aktuelnim korona virusom SARS-CoV-19.

Međutim, kod većine drugih plućnih bolesti muškarci imaju prednost. Žene su odavno imale više komplikacija i umirale od gripa u većoj stopi od muškaraca. Žene će takođe verovatnije razviti autoimune bolesti pluća, a nauka kaže da su ranjivije i od emfizema za razliku od muškaraca.

U slučaju bolesti Covid-19 pak, postoje jasne sugestije da hormonalne razlike kriju ključnu ulogu u borbi sa infekcijom.

Ako je taj „urođeni“ imunološki odgovor jači kod žena, inficirane žene mogu imati više sreće održavajući svoje virusno opterećenje niskim.

Često, sama infekcija oštećuje osetljivo plućno tkivo, a zatim „adaptivni“ imunološki sistem reaguje, postavljajući opasne nivoe upale koji uzrokuju dalje oštećenje pluća.

Rezultat može biti smrt. Ali, ako žene sprečavaju infekciju pre toga mnogo efikasnije, verovatno je da će one u manjem broju umirati, a kako to tačno rade - ostaje na naučnicima da dokažu u narednom periodu.

Video: 2 simptoma koja mogu ukazati na to da ste oboleli od koronavirusa, a ne od sezonskog gripa

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • :/

    24. mart 2020 | 15:16

    Svako pravilo ima izuzetak...

  • Dule

    24. mart 2020 | 15:10

    Zato sto vise rade i vise su izlozeni riziku ...

  • DARKO 100%

    24. mart 2020 | 15:51

    Evo vam naucno objasnjenjeZENA JE MACKA JEL TAKO ,JEL KAZEMO ZA ZENSKO VIDI KAKO JE DOBRA MACKA,MACKA IMA DEVET ZIVOTA!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA