≫ 

Ovo je jedina maska za koju američki stručnjaci kažu da je najefikasnija protiv korona virusa

Građani SAD primorani su da se sami snalaze zbog nestašice zaštitnih sredstava

  • 1
nulti pacijent, zaraza, bolest, maska za lice Pixabay.com

Epidemija korona virusa koji izaziva bolest COVID-19 širi se u SAD, a sa njom nestašica maski N95. Reč je o maskama koje su donedavno korišćene u zaštiti od štetnih čestica smoga, izduvnih gasova, gasova sagorevanja i prašine. Zalihe zaštitnih sredstava u SAD polako nestaju, pa su mnogi građani prinuđeni da se sami snalaze, piše USA Today.

Milioni Amerikanaca šiju zaštitne maske od reciklirane tkanine i drugih materijala. Stručnjaci kažu da alternativne metode nisu dovoljno efikasne, ali mogu sprečiti širenje pojedinih klica. Ipak, maske iz kućne radinosti nisu dizajnirane da spreče prenošenje korona virusa.

- Jedina maska koju Centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD priznaje kao efikasno zaštitno sredstvo je maska N95. Sve druge napravljene u kućnim uslovima mogu služiti kao zaštita od dodira lica. Prilikom kašljanja i kijanja virus prelazi distancu od oko šest metara. Ukoliko ste zdravi, maska nije od presudnog značaja za sprečavanje bolesti. Svi koji osećaju simptome, trebalo bi da ostanu kod kuće - navodi pomoćnik Nacionalne garde Njujorka kapetan Majkl Dojl.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD savetuje da je najbolja prevencija sprečavanje izloženosti virusu. To se pre svega odnosi na direktne kontakte između ljudi i socijalnu distancu. Takođe, trebalo bi izbegavati dodirivanje usta, nosa i očiju, a jedna od najznačajnijih mera prevencije je temeljno pranje ruku toplom vodom i sapunom u vremenu od najmanje 20 sekundi.

N95 maske

Reč je o maskama koje prijanjaju uz lice i filtriraju najmanje 95 % malih i velikih čestica u vazduhu. Preporučene su za upotrebu zdravstvenih radnika koji se bore protiv korona virusa. Administracija za hranu i lekove SAD navodi da ova maska čak i prilikom pravilnog postavljanja ne garantuje potpunu zaštitu od infekcije.

Maske koje građani sami prave podsećaju na hiruške, ali ne zadovoljavaju N95 standarde.

- Maksa ima ulogu da kontroliše širenje virusa i kontaminaciju okoline prilikom kašljanja i kijanja. Pacijenti kojima je potvrđena bolest ili sumnjaju da imaju COVID-19 moraju nositi zaštitne maske sve do odlaska u izolaciju.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD savetuje da zdrave osobe ne moraju nositi masku, osim ukoliko brinu o bolesniku.

- Zaštitne maske bi trebalo sačuvati, jer su potrebne medicinskim radnicima - stoji u saopštenju organizacije.

N95 maske postaju deficitarna roba u SAD. Njihova cena konstantno raste, a zvaničnici se trude da stvore zalihe koje su neophodne medicinskom osoblju u bolnicama širom zemlje.

Pomoć privatnih kompanija

Pojedine tekstilne kompanije u SAD proizvode tkanine, a kupci koji žele da šiju maske mogu ih donirati zdravstvenim ustanovama. Kompanija JOAAN objavila je tutorijal o pravilnoj metodi sastavljanja maske.

Neprofitna organizacija Flagstaff koristi reciklirani materijal za izradu maski. Aktivne su i male porodične kompanije koje šiju maske i besplatno ih dele zdravstvenim radnicima. Zvaničnici u Arizoni saopštili su pojedinim zdravstvenim radnicima da "neće dobiti maske, jer nisu rizična grupa". Vlasnik jedne radionice odlučio da započne proizvodnju maski, jer je čuo da medicinsko osoblje intenzivne nege neonatologije umesto maski koriste marame.

Tekstilna kompanija "Hanes" prilagođava svoju proizvodnju za izradu maski, mada neće biti u mogućnosti da pravi one sa N95 standardom.

- Pravimo maske od troslojne pamučne tkanine koje se mogu prati i ponovo upotrebiti. Koriste se kada nema N95 ili hiruških maski - objašnjava PR kompanije Met Hol.

Modni dizajner Kristijan Sirijano radiće zaštitnu opremu neophodnu za suzbijanje epidemije.

USA Today piše da Federalna agencija za upravljanje u hitnim situacijama ima N95 maske u rezervi, pa je počela njihova distribucija ka državama gde su najpotrebnije. Mnoge lokalne bolnice strahuju da će zalihe biti razgrabljene.

Medicinski radnici nosiće hiruške maske koje ne mogu potpuno filtrirati ili blokirati širenje malih čestica u vazduhu nastalih usled kašljanja i kijanja.

Broj zaraženih od korona virusa u SAD popeo se na 46.168, a 582 osobe su preminule.

Video: Kako sami da napravite kratkotrajnu zaštitnu masku

(N.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA