≫ 

Da li je moguće biti imun na korona virus SARS-CoV-19?

Test na antitela postoji u svetu i od velike je pomoći

  • 5
koronavirus, zaraza, infekcija, maska za lice Pixabay.com

Kako biste se testirali na korona virus potrebno je uzeti bris nosa i grla kao i dodatne uzorke ispljuvka ukoliko imate zagušen neprekidan kašalj, prenosi britanski Express.

Ipak, u svetu se pojavilo povećano interesovanje za testove na antitela koji bi mogli da pomognu u sprečavanju daljeg širenja korona virusa.

Test na antitela naziva se još i serološki test i mogao bi da otkrije da li je osoba već imala korona virus i nakon oporavka.

Testiranje bi se obavljalo proveravanjem čovekove krvi na antitelo koronavirusa kako bi se videlo da li se organizam oporavio od infekcije pa je prema tome razvio i imunitet na njega.

Trenutni testovi koji postoje otkrivaju samo da li čovek momentalno ima virus u organizmu, a ne može da proveri da li ga je ranije imao u sebi.

Inače, postoji potpuno novi tip testiranja na antitela – koji vam može reći da li ste imali virus i da li ste na njega imuni.

Smatra se da je drugi put nemoguće "zakačiti" virus, osim u izuzetnim okolnostima.

Ovi testovi ispitiani su u Singapuru koji je u februaru postao jedna od prvih država koje su to učinile.

Korona virus, bakterija, grip, bolest, zaraza, epidemija Foto ilustracija: Shutterstock

Da li možemo biti imun na korona virus?

Na isti način kako grip može da mutira moguće je da će Covid-19 to isto učiniti što znači da bi neko mogao da se razboli i dva puta.

Doktor Stiven Glukman lekar zaraznih bolesti Pen medicine rekao je da će ljudi verovatno dobiti virus jednom, kada će se stvoriti imunitet kod većine ljudi, baš kao što je stvoren na druge korona viruse.

- Korona virusi nisu novi, postoje već dugo u mnogim oblicima i od njih ne obolevaju samo ljudi. Tako da znamo dosta toga o korona virusima uopšte, a zaključak o imunitetu je sledeći: jednom kada dobijete određeni korona virus, nakon toga postajete imuni na njega – rekao je on.

Video: Kon: Velika je verovatnoća da će doći do reinfekcije ovog virusa

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srecnica

    26. mart 2020 | 11:54

    Ja sam pre tri godine imala iste simptome. Borila se za vazduh. Kod lekara svi rezultati bili super, snimak pluca i laboratorija a ja kasljem jezivo. I onda sam se okrenula cudesnom leku Sveto pricesce. Ispovedila grehe, postila i pocela da se pricescujem redovno. Oprostila sam mojim neprijateljima i molim se Bogu za njih. Promenila sam misli i svima zelim srecu. Bog me pomilovao

  • R

    26. mart 2020 | 12:38

    KAD ce ovi proći.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA