≫ 

Iako možda sumnjate, putem ovih stvari se ne može preneti korona virus

Ne paničite, već samo vodite računa o higijeni

  • 1
Kolica za kupovinu Foto: Pixabay

Kako se broj smrtnih i potvrđeni slučajeva korona virusa povećavaju širom sveta, tako se diže sve veća panika među ljudima, a mnogi se pitaju šta sve može biti prenosilac virusa i koliko dugo Covid-19 može da preživi na spoljašnjim površinama, piše Times Now.

Uprkos pojedinim mitovima ove sledeće tri stvari možete bez straha dodirivati i upotrebljavati:

Dostava paketa ili kolica za kupovinu

Iako su mnogi ljudi trenutno toliko uplašeni zbog korona virusa, pa izbegavaju da dodirnu bilo šta što bi moglo da dodirne previše ljudi, doktor Fahim Jonus na svom Tviter nalogu je pojasnio da, iako korona virus možda može da opstane na određenim površinama duže vreme, dodirivanje površine i inficiranje su dve potpuno različite stvari. Pranje ruku i izbegavanje dodirivanja lica neopranim rukama može pomoći u smanjenju rizika od prenošenja Covid-19 virusa.

Hrana za poneti

Doktor Fahim Jonus je u istoj temi takođe govorio o tome kako nećete dobiti infekciju korona virusa putem jela za poneti ili kineske hraeu. Covid-19 infekcija se prenosi putem respiratornih kapljica, a može se proširiti kada zdrava osoba dođe u kontakt sa zaraženom osobom koja kašlje ili kija To nije infekcija koja se prenosi hranom. Stoga, sve dok se hrana priprema higijenski, virus se neće preneti putem hrane.

Odeća

Pojedine studije su dokazale da korona virus može dugo da preživi na čvrstim površinama, ali to ne znači da treba da budete paranoični kada se presvlačite ili tuširate, čak i kad izađete iz kuće da kupite osnovne potrepštine. Nošenje rukavica, maski, pranje ruku i tuširanje barem jednom dnevno redovne su preventivne mere koje svakako treba da sledite.

Ako smatrate da bi neka površina mogla da bude kontaminirana, možete koristiti sredstva za dezinfekciju kako biste je očistili.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

Video: Pogledajte kako virus može lako da se proširi van bolnice: Vodite računa o higijeni ruku

 

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA