≫ 

Ispovest “nulte” pacijentkinje u Grčkoj: Evo kako je pobedila korona virus

Ova žena je bila prvi registrovan slučaj korona virusa u Grčkoj

  • 1
Korona virus

Foto: Pixabay

Tridesetosmogodišnja Dimitra Vulgaridu je prvi pacijent sa dijagnozom korona virusa u Grčkoj, piše portal Lifo.gr

Dimitra, preduzetnica i redovna članica Odbora za socijalnu politiku opštine Solun, uspela je da se potpuno oporavi od Covid-19 virusa, te je za medije ispričala svoje iskustvo borbe sa koronom kada je provela 15 dana u bolnici.

- Pre nego što sam saznala da sam obolela i da sam prvi registrovan slučaj u Grčkoj, čula sam za korona virus na televiziji. Sve je počelo od glavobolje, koja se povećavala zbog čega sam otišla u bolnicu „AHEPA“. Nosila sam masku i uradila test na korona virus, a lekari su me zamolili da ostanem unutra i sačekam rezultate. To je bilo prvo veče provedeno na odeljenju intezivne nege, odnosno u sobi sa negativnim pritiskom vazduha. Osećanja su mi bila pomešana. Videla sam lice svog lekara 15 dana kasnije - otkrila je ova hrabra žena.

Dobila je dijagnozu korona virusa, a prvih nekoliko dana se suočavala sa negativnim mislima. Bila je uplašena za svoju porodicu.

- Ujutro sam saznala vesti iz medija, a zatim se doktor pojavio i saopštio mi dijagnozu. U početku nisam mogla da poverujem u to. Lekar mi je rekao da sam prvi registrovan slučaj u Grčkoj. Mnoge stvari su mi tada prošle kroz glavu. Nisam imala ozbiljne simptome i niko nije znao kako treba da se ponašam u ovoj situaciji. Morala sam da obavestim muža. Bila sam uplašena za svoje dete. Skoro svi koji su imali kontakt sa mnom testirani su na korona virus, a rezultati su bili negativni - rekla je 38-godišnja žena.

Pravi šok je tek usledio

 

Hrabra Dimitra je ispričala da joj je najteži bio trenutak kada je saznala da njen devetogodišnji sin pozitivan na korona virus...

- Bila sam u šoku kada sam saznala da mi je dete bolesno. Svi su bili negativni na korona virus osim njega. Smestili su ga na isto odeljenje. Nikad mu nisam rekla da ima virus. On je bio asimptomatski slučaj (nisu mu se manifestovali nikakvi simptomi). Sva težina pala je na mene, morala sam da mu objasnim šta se dešava, ali sam ga lagala i govorila mu da smo dobro. Htela sam sve da mu kažem kada napustimo bolnicu - ispričala je majka dečaka.

Dani su sporo prolazili, a Grkinji je sve teže bilo da objasni detetu zašto su i dalje zarobljeni u bolnici...

- Ostali smo 15 dana u bolnici. Bilo je vrlo teško provoditi dane ovde jer je dete postajalo sve nervoznije i želelo je da izađe. Bilo je trenutaka kada sam osećala da nešto nije u redu. Mučilo me je njegovo ponašanje. Pokušavala sam sve da preokrenem na šalu. Stalno mi je postavljao pitanja "kada ćemo izaći napolje." Kada smo konačno izašli iz bolnice rekao mi je da je to "najbolji dan".

respiratori, maska, bolnica, korona virus, koronavirus, pacijenti, bolnica, lekari

Foto-ilustracija: Shutterstock

Nakon terapije, Dimitra i njen sin su morali da budu u kućnoj izolaciji. Tada su počele da joj stižu mnoge poruke podrške.

- Dobili smo naređenje da ostanemo kod kuće još sedam dana. Bila sam presrećna. Dobila sam puno ljubavi od ljudi koji me nisu poznavali -  kazala je.

Međutim, Dimitra je govorila i o negativnim komentarima.

- Iznerviralo me je što su objavljene informacije o meni, jer mislim da zbog zdravlja i posebno zbog deteta ne bi trebalo toliko da budem izložena. Sva svetla su bila na nama. Svakodnevno sam dobijala mnogo negativnih komentara poput toga da sam ja donela Covid-19 u Grčku. Prvih dana sam osećala ogromnu krivicu. Vrlo je lako suditi o drugima, a teško naći razumevanje - zaključuje.

Video: Najbolja dela su stvarana u krizna doba: Kako se srpski glumci snalaze u vreme korone

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    27. mart 2020 | 14:39

    To je nesto sto je bilo neizbezno,nije ga ni taj uvek prvi sto se spominje svugde da je zarazen namerno stvorio u sebi jer mozda je i on dobio od nekoga koga je nosio a da nije znao,tako to optuzivanje nema smisla niti je humano kad smo svi u istim g**ima!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA