≫ 

Čak 90 odsto ljudi u Srbiji koji su dobili korona virus ima i ove dve bolesti

Portal Telegraf.rs tu je da vas obavesti o najvažnijim informacijama u vezi sa korona virusom, kako bismo pomogli da sačuvamo naše zdravlje. Izdržimo izolaciju, #ostanikodkuce

  • 3
Kretanje broja obolelih od korona virusa, grafikon 27 mart Ilustracija: Nikola Jovanović

Do subote, 28. marta, gotovo da smo upoznati sa svim što treba da znamo o korona virusu, novoj pošasti koja muči ceo svet. Broj preminulih u našoj zemlji je 8, a broj izlečenih pacijenata je 15. Imamo 528 obolelih, a gotovo svi oni osim virusa imaju još nešto zajedničko.

Video: Kisić-Tepavčević: Najčešće obolevaju osobe koje imaju šećernu bolest i bolesti srca

U čitavoj populaciji obolelih imamo i trudnice, i novorođenčad i starije osobe od 90 godina.

-  Kada smo rekli da smo potvrdili slučaj kod trudnica i dvoje novorođenčadi, rekli smo da su oni testirani jer su bili u kontaktu a ne zato što su imali kliničke slike ispoljavanja. Radilo se ili o asimptomatskom obliku, ili blagim simptomima. Bez obzira na šarenolikost, najčešće imaju komplikacije osobe koja imaju hronična oboljenja i kod preko 90 odsto je utvrđeno makar jedno hronično oboljenje - istakla je dr Darija Kisić Tepavčević na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Kako je rečeno, čak 90 odsto zaraženih u Srbiji ima ili šećernu bolest ili oboljene srca, a često i jedno i drugo. 

- Znamo da su najosetljivije osobe koje imaju ova oboljenja. To je nešto što se ponavlja kod većine virusnih infekcija - navela je profesor  Kisić Tepavčević.

Jedno istraživanje u koje je bilo uključeno 150 pacijenata iz Vuhana, epicentra epidemije, otkrilo je da pacijenti sa kardiovaskularnim bolestima imaju značajno veći rizik od smrti prilikom zaraze.

To se dešava jer su srce i pluća neverovatno povezani. Probajte samo da duboko udahnete i izdahnete - puls će automatski da vam se ubrza. Ali ako vam je srce slabo ili imate blokirane arterije, tada vaše telo ulaže mnogo veći napor kako bi krv i kiseonik cirkulisali po čitavom telu.

Šećer sam po sebi tokom dugog perioda oštećuje krvne sudove, što dovodi do oštećenja raznih organa. U tom slučaju oštećena je i jetra, koja je najvažniji prečišćivač toksina u telu, zato je jako važno da ostanemo kod kuće i ne izlazimo, dok epidemija ne prođe. Sačuvajmo sebe, sačuvajmo naše voljene.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ma

    28. mart 2020 | 10:31

    Kako da ostanem kod kuce, moram na posao, a rizicna sam skupina, najrizicnija

  • Bisenija

    28. mart 2020 | 11:44

    Doktorima zabranjeno da daju bolovanja i adekvatne lekove. Reaguju kada pacijent dodje u stanje upale pluca i gubi kiseonik.

  • bb

    28. mart 2020 | 12:54

    Do subote, 28. marta, gotovo da smo upoznati sa svim što treba da znamo o korona virusu, novoj pošasti koja muči ceo sve robbertino zlatew kolica

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA