≫ 

Otkrivamo koliko dugo se korona virus zadržava na hirurškoj maski

Ukoliko koristite obične hirurške maske, obavezno ih redovno menjajte

  • 6
koronavirus, zaraza, infekcija, maska za lice Pixabay.com

Naučnici mesecima unazad proučavaju novi korona virus kako bi saznali koliko dugo se zadržava na različitim površinama i pod kojim uslovima, piše Dejli mejl.

Pojedine studije iz Hong Konga otkrile su da "značajan nivo virusa još uvek može da se otkrije na spoljašnjem sloju hirurške maske“ čak posle sedam dana.

Sa druge strane američki naučnici nisu pronašli Covid-19 posle 24 časova na kartonu, što ukazuje da korišćenje poštanskih usluga odnosno isporuka paketa, uglavnom ne predstavlja opasnost.

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je mala verovatnoća da će se ljudi zaraziti putem robe na tržištu, uključujući i onu koja se isporučuje putem pošte.

Štampani papir, uključujući novine, "ubija" virus za tri sata, a stručnjaci su danas objavili da je verovatnoća zaraze od transportovane robe mala.

Korona virus, bakterija, grip, bolest, zaraza, epidemija Foto ilustracija: Shutterstock

- Verovatnoća da zaražena osoba prenese virus na robu koja se nalazi na tržištu (industrijski proizvod) je mala, a rizik od infekcije virusa koji izaziva Covid-19 putem paketa koji je putovao, više puta bio premešten i izložen različitim uslovima, takođe je veoma niska - saopštili su iz Svetske zdravstvene organizacije.

Podsetimo, i srpski epidemiolog Zoran Radovanović još pre nekoliko nedelja rekao nam je da nema nikakve šanse da se zarazimo korona virusom putem pošiljke sa AliExpressa.

- Kina je daleko. Roba putuje nekoliko nedelja, virus ne može toliko dugo da opstane. Koliko će se održati u spoljašnjoj sredini zavisi prvenstveno od uslova - da li je vlažno, tamno, pa na kojoj je površini jer se lakše održi na plastici nego na metalu. U slučaju ovog virusa radi se o satima - može više sati da se zadrži na nekoj površini, ali ne može više dana - zaključio je u izjavi za "Telegraf" epidemiolog Zoran Radovanović.

Video: Kako sami da napravite kratkotrajnu zaštitnu masku

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    28. mart 2020 | 14:48

    Ja svoje jedine dve koje sam uspela da nadjem,posle nosenja pokvasim alkoholom i kad se osusi predjem peglom na paru.Valjda pomaze.

  • Dejo

    28. mart 2020 | 13:51

    Ne nosim masku,bezim od ovih sto je nose.

  • Pera

    28. mart 2020 | 13:50

    Nemojte vise da otkrivate molimo vas,ako otkrivate kao ovi sto su izracunali da su srbi za 20 dana potrosili 16 miliona eura,ili ti 2.4e po stanovniku za 20 dana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA