≫ 

Da li znate šta je ovo? Ostanite kod kuće i nećete nikada ni saznati

Medicinski radnici širom sveta objavljuju fotografije uređaja koji na sam pogled izaziva strah

  • 17
Laringoskop

Foto: Wikimedia/Rschiedon

- Da li znate šta je ovo? Ostanite kod kuće  i nikada nećete morati ni da saznate - poruka je medicinskih radnika na društvenim mrežama širom sveta tokom pandemije korona virusa. Njima su se priključili i naši zdravstveni radnici, koji dele fotografiju, koja izaziva zebnju.

Reč je o laringoskopu, uređaju koji se koristi tokom intubacije, kada pacijent mora da se stavi na respirator.

 

Laringoskop je medicinski instrument sa ogledalom, svetlom, ali i ugrađenom kamerom koji se upotrebljava za ispitivanje grkljana.

Laringoskop

Foto: Wikimedia/Abinoam Praxedes Marques Junior

Uprkos sve brojnijim tehničkim uređajima za uspostavljanje alternativnog slobodnog vazdušnog puta, uz pomoć laringoskopa ostaje zlatni standard, jer velika većina intubacija uključuje upotrebu laringoskopa za posmatranje tokom ove intervencije.

Intubacioni laringoskop služi kao sredstvo za intubaciju tokom opšte anestezije ili ventilacionu terapiju koja je neophodna tokom operativnih zahvata, ili u otorinolaringologiji, za pregled i izvođenje operacije na grkljanu.

Laringoskop se ubacuje u usta na desnoj strani i prebacuje na levo da bi se uhvatio i pomerio jezik van linije vida, i, u zavisnosti od tipa špatule, umetnut je ili ispred ili pozadi u odnosu na nepčanu resicu, koji se zatim podiže pokretom prema gore i napred.

Ovaj potez omogućava pogled na glasne žice.

respirator, maska, bolnica, korona virus, koronavirus

Foto: Shutterstock

Kako je teška intubacija za svakog lekara, medicinskog tehničara ali i pacijenta veliki stres, najbolji savet koji sada možete poslušati je da ostanete kod kuće jer je to za sada jedina poznata mera koja zasigurno pomaže da se virus ne proširi dalje.

#ostanikodkuce

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19  

 

Video: Skener 41-godišnje žene najbolje pokazuje na koji način korona virus uništava naša pluća

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VALJEVAC1

    28. mart 2020 | 14:57

    Ne znam sta je a preterano me ni ne zanima, otvorio sam namerno kad sam procitao naslov! Zasto zastrasivanje naroda, zbog cega????? Ja bih vrlo rado ostao kod kuce ali moram raditi, moram nabaviti hranu za baku od 90 godina i majku od 62 i to sve na motoru posto drugog prevoza nemam! Ako ne crknem od korone crcu od upale pluca ili od silnog opterecenja ajde ovde pa sad onde i jedva cekam 17 h da dodje da konacno predahnem danas imam srece pa subota i dosao kuci i evo seo napokon da odmorim do ponedeljka, zatvorite sve na 24 h mesec dana pa necu morati da se krecem ali to je nemoguce i to znate vi kao i ja a ovako sam vec iscrpljen i bez vasih saveta mi mladji hteli to ili ne moramo van kuce a kolike su sanse da prezivimo e to je sad pitanje ko prezivi pricace idemo dalje a sa 42 godine se bas i ne osecam mlado a ne bas ni zdravo toliko gospodo od mene prijatan dan i vikend zelim

  • Aca

    28. mart 2020 | 14:26

    Džepni otvarač dušnika.

  • Zvezdas

    28. mart 2020 | 14:51

    Set za intubaciju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA