≫ 

I dalje mislite da se ne možete zaraziti u crkvi? Evo i objašnjenja kako je to moguće

Nakon smrti episkopa Milutina valjevskog, ponovo se pokrenula polemika da li crkva može biti izvor zaraze

  • 16
Pričest, pravoslavlje, vernici, post, religija, sveštenik, Foto: Sergei Karpukhin / TASS / Profimedia

Episkop valjevski Milutin, koji je preminuo noćas u KBC „Dr Dragiša Mišović“ u Beogradu imao je korona virus. Osim njega virusom su zaraženi i još dvojica sveštenika Eparhije koji se trenutno nalaze na lečenju.

Kako se navodi u saopštenje, episkop Milutin ni u jednom trenutku nije napuštao sedište Eparhije valjevske i od početka je poštovao pravila samoizolacije, a prvi je koji je u SPC doneo odluku o prekidu osvešćenju domova pred Vaskrs upravo zbog virusa.

Čini se kao da smrt vladike Milutina demantuje sve one koji su se prošle nedelje pričestili u Novom Sadu i opušteno iz iste kašičice primili "Isusovu krv" i uredno svi do jednog ljubili sveštenika u ruku. Istu ruku. Bez prethodnog dezinfikovanja. Bez maske! U vreme apela na potpuno izbegavanje kontakata među ljudima, na izolaciju u svojim domovima, u danu kada su zvanično zatvoreni kafići, restorani, tržni centri, baš iz razloga da ne bi došlo do bliskog susreta među ljudima.

Iako još uvek nije poznato kako se tačno vladika Milutin zarazio njegova smrt ponovo je ponovo pokrenula polemiku koja je, čini se, podelila srpsku javnost ovih dana – da li se možete zaraziti pričešćem i šta kaže nauka po tom pitanju?

Rizik od infekcije zavisi od više faktora uključujući bakterijsko ili virusno opterećenje u pljuvački onog ko pije iz nje, sposobnosti organizma da izdrži antimikrobna svojstva srebra i sadržaj akohola u vinu, broj virusa u platnenoj krpi koja se koristi za brisanje i sposobnosti primaoca da uništi bilo koji patogeni organizam.

S druge strane, kada je aktuelni korona virus u pitanju, mnogi tvrde da zajedničke kašike rizikuju širenje ovog, za određene grupe, smrtonosnog virusa.

Pricest Printskrin: Youtube/Ne Aplouduj Pornice

Na primer, Ruska pravoslavna crkva 12. marta pozvala je svoje vernike da preduzmu mere opreza tokom verskih obreda. Te mere predostrožnosti uključuju dezinfekciju ikona pre nego što ih poljube ili dodirnu, kao i mogućnost donošenja sopstvenih šoljica na misu za primanje pričesti.

Pravoslavna crkva Gruzije odbacila je pozive da prestanu koristiti zajedničku kašičicu. Gruzijski crkveni zvaničnici kažu da nije moguće zaraziti se korona virusom jer je kašika umočena u sveto vino.

Ali, većina medicinskih stručnjaka odbacuje tu pretpostavku.

Evo i zašto:

Najjače obogaćeno vino ne sadrži više od 20 posto alkohola, a većina vina koja se služe u crkvama sadrže oko 12 posto alkohola.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) sa sedištem u SAD-u kaže da etilni alkohol koji se nalazi u žestokim alkoholnim pićima može uništiti manje agresivne viruse.

Ali, etilni alkohol treba biti u koncentraciji od 60-80 posto da bi bio dovoljno jak protiv gripa, a posebno protiv korona virusa koji je jedan od „najtežih“ virusa trenutno i najduže se zadržava na mnogim površinama.

Stoga, vrlo je jasno da se i te kako možete zaraziti pijenjem iz iste čaše ili kašičice.

Video: Kon: Govori se o pričešću, mi smo savete dali, mi kao struka nemamo više šta da se pitamo

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • branislav

    30. mart 2020 | 10:51

    U putiru je telo i krv Hristova a ne obicno vino i hleb..to verujuci ljudi znaju a nevernici i ne prilaze putiru...

  • Верица

    30. mart 2020 | 11:05

    Довро људи! Већ је било објављено(можда није у вашем листу)да су се Владика и Свештеници заразили на прослави 29.фебруара. Дакле: НЕ У ЦРКВИ!

  • Mihailo

    30. mart 2020 | 11:08

    Isis Hristos, sigurno nije tražio da se pričešćuje kaščicom, pogotovo što tada možda nije ni bilo kaščica. Oprosti bože ali mislim da je pričešće na ovaj način izmislio čovek koji je sklon dodvoravanju bogu jer je hteo da dobije oprost za ndki veliki greh od boga. Opet kažem oprosti mi bože ako grešim, isto mislim da Isus nije obavljao pričešće već je lečio bolesne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA