Svi se nadamo vakcini, ali pravo pitanje je koliko će dugo ona moći da odoleva korona virusu?

Novo istraživanje otkrilo je još jednu odliku virusa od kojeg strahuje ceo svet

  • 6
vakcina, koronavirus Pixabay.com

Trenutno ne postoji određeni lek koji bi mogao da izleči korona virus, ali istraživači u Italiji tvrde da je COVID-19 bolest koja sporo mutira, što se može zaključiti prema njenom genetskom materijalu. Ovo otkriće ukazuje na to da kada lek bude pronađen on može biti od pomoći tokom dužeg vremenskog perioda, pišu Fox News.

U studiji, koju su sastavila dva nezavisna tima iz ove zemlje, poređeni su primerci virusa sa početka epidemije sa novijim primercima.

- Mogli smo da očekujemo desetine novih mutacija posle toliko infektivnih ciklusa kod pacijenata, ali naši podaci pokazuju da ovaj virus ima veoma stabilni RNA, sa samo pet novih varijacija. Virus sa stabilnim genomom je dobra vest za razvoj vakcine, jer nagoveštava da bi efektivnost vakcine mogla da bude trajna, najverovatnije tokom mnogih godina – kaže profesor Stefano Menco, upravnik odeljenja za virologiju na Univerzitetskoj bolnici Ankone.

Doktorka Marija Rozarija Kapobjanči sa italijanskog Nacionalnog instituta za infektivne bolesti Ladzaro Spalancani rekla je da je ovo veoma važno za naučnu zajednicu u borbi protiv koronavirusa, ali je istakla i da je potrebno još istraživanja.

- Viralni genomi su dinamični i potrebne su dalje analize ovih preliminarnih podataka kako bi se odredio biološki značaj varijacija gena i istražio evolucionarni put koronavirusa – kaže Kapobjanči.

Naučnici traže veliki broj drugačijih načina da izleče koronavirus, koji je zarazio više od 428.000 ljudi širom sveta.

(V. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA