≫ 

Da li ćete se vakcinisati kada vakcina protiv korona virusa bude bila dostupna?

Antivakcinaši su već poljuljali mišljenje mnogih

  • 33
Moguća vakcina, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Kao mladi istraživač 80-ih, Majkl Kinč je želeo da reši najveću medicinsku zagonetku veka i proizvede vakcinu protiv HIV-a?

Međutim, više od 30 godina i 30 miliona smrti kasnije, još uvek ne postoji vakcina protiv HIV-a, što bi trebalo da bude jasno upozorenje i svima koji očekuju brzu vakcinu protiv korona virusa.

Ali, dok slučajevi od zaraze korona virusom u porastu u čitavom svetu, vlade i javnost s pažnjom gledaju trku u kojoj se najavljuju vakcine koje bi mogle da spreče buduće infekcije.

Na istraživače se gleda kao na spasioce koji će pružati terapije i vakcine potrebne za pobedu protiv korona virusa. Čak je i predsednik SAD Donald Tramp pozvao farmaceutske kompanije da to što pre „završe“.

Većina nas vakcine prihvata kao sigurne i jasne jer pokazuju virusu ili njegovom ključnom delu, imunitet da ga upamti tako da bude spreman kada se dogodi prava infekcija.

Ali, stići do nje nije lako. Većina vakcina prolazi kroz godine testiranja pre nego što dospe do tržišta, a očekivanje da ćemo imati vakcinu za 12 do 18 meseci bilo bi izuzetno brzo i možda nedovoljno testirano.

Upravo je ta činjenica poslužila kao odličan argument antivakcinašima da posumnjaju u nju istovremeno predstavljajući novu opasnost od drugog potencijalnog talasa epidemije među onima koji se ne bi vakcinisali.

Podsetimo, u intervjuu koji je dr Branislav Tiodorović dao pre godinu dana za „Telegraf“ on je istakao zašto su vakcine neophodne i zašto se antivakcinaškom lobiju ne sme verovati.

Moguća vakcina, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Na tvrdnje da vakcine nisu efikasne i ne deluju, dr Tiodorović podseća da je zahvaljujući njima iskorenjen veliki broj bolesti.

- Na primer, setite se variole vere - da nije otkrivena vakcina i da se nije toliko ljudi vakcinisalo pitanje je koliko bi bilo preživelih. Vakcina nije tada samo eliminisala bolest, ona je eradicirala (uklonila sve uzročnike), i druge bolesti, kao što je veliki kašalj, difterija, dečja paraliza su iskorenjene samo i isključivo zahvaljujući vakcinama.

A na njihovu osnovnu zabrinutos da nikada nije dokazana sigurnost vakcina rekao je da je u pitanju proces stalnog unapređenja, što znači da se konstantno vrše ispitivanja i naučni radovi.

- Kao i kod lekova i kod vakcina postoji proces usavršavanja pri kome naučnici pokušavaju da eliminišu i najmanje neželjene efekte koji su primećeni u pojedinačnim slučajevima. Nekada se davala "živa" vakcina protiv dečje paralize, pa kada je primećeno da ima jedan na prema milion slučajeva komplikacija prešlo se na "mrtvu" varijantu i time su se čak i ova retka neželjena dejstva eliminisala - jasan je dr Tiodorović, ali dodaje da je nemoguće eliminisati svaki potencijalni faktor komplikacije, jer je ljudski organizam i danas jedna velika nepoznanica.

Video: Ovako izgleda testiranje na koronu u laboratoriji u Batajnici

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA