≫ 

Socijalna distanca od 2 metra nije dovoljna? Naučnica tvrdi da virus "putuje" mnogo duže

Doktorka tvrdi da su mere za socijalnu distancu "preterano pojednostavljene“ i "neefektivne“

  • 12
Korona virus, bakterija, grip, bolest, zaraza, epidemija Foto ilustracija: Shutterstock

Zbog pandemije korona virusa u većini zemalja uvedena je mera socijalnog distanciranja, prema kojoj ljudi moraju da se drže na najmanje dva metra odstojanja jedni od drugih kako bi izbegli infekciju Covid-19.

Međutim, jedna naučnica upozorava da je preporučena udaljenost nedovoljna jer virus može da putuje 8 metara i da se zadrži u vazduhu, piše Njujork Post.

Lidia Boriba, profesorka sa Tehnološkog instituta u Masačutesu, koja je godinama istraživala dinamiku kašlja i kijanja, u novoobjavljenim istraživanjima upozorava da se trenutne smernice zasnivaju na zastarelim modelima iz 1930-ih.

Buriba smatra da udaljenost od 2 metra nije bezbedna distanca, te upozorava sve ljude da "kapljice koje nose patogene svih veličina mogu da putuju od 7 do 8 metra“.

Njeno istraživanje, objavljeno u časopisu Američka medicinska asocijacija (American Medical Association), takođe sugeriše da "kapljice koje sadrže virus mogu da dospeju na površinu i da je kontaminiraju", kao i da "ostaci ili jezgro kapljice“ mogu "satima da se zadrže vazduhu“.

Korona virus Foto: Pixabay

Doktorka Lidia navodi da je izveštaj iz Kine pokazao da se "čestice virusa mogu naći u ventilacionim sistemima u bolničkim sobama u kojima su ležali pacijenti oboleli od Covid-19“.

Buriba se boji da su trenutne mere za socijalnu distancu "preterano pojednostavljene“ i "mogu da budu neefektivne“ u borbi protiv smrtonosne pandemije.

Korona virus, bakterija, grip, bolest, zaraza, epidemija Foto ilustracija: Shutterstock

U svom izveštaju, naučnica tvrdi da je ovo posebno važno za zdravstvene radnike koji su "potencijalno izloženi korona virusu“ dok leče bolesne pacijente.

- Hitno bi trebalo da se uradi revizija smernica prema kojima Svetska zdravstvena organizacija i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuju korišćenje zaštitne opreme, posebno za zdravstvene radnike koji su u prvoj liniji odbrane - kazala je doktorka Lidia Buriba za "USA Today".

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19  

Video: Potresni snimak iz bolnice u Španiji: Oboleli nepokretno leže, doktori ne znaju gde će pre

Video: Ovako izgleda testiranje na koronu u laboratoriji u Batajnici

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera Ložač

    2. april 2020 | 10:24

    Svi će pomremo! Ali ne zbog virusa! Mora se umirati! Niko nije besmrtan! Jedino izvesno u životu je smrt! A ako je 50 m onda onaj kine na Sajmu zarazi onog na autobusku stanicu kod sajma taj kine i zarazi onog u Bg na vodi i sve ode u kukuruz!

  • Dusan

    2. april 2020 | 10:23

    Samo plase narod

  • Realno zaj...o

    2. april 2020 | 10:15

    50 metara. Ahhahahhhhahaha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA