≫ 

Dr Janko Samardžić otkriva koji je prvi lek izbora koji se daje obolelima od korona virusa

Paracetamol je prvi lek izbora, a evo kada se uključuje lek protiv malarije hlorokin

  • 4
KORONA VIRUS

foto: pixabay.com

Dr Janko Samardžić, klinički farmakolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu bio je gost Jutarnjeg programa RTS-a gde je govorio o tome na koji način hlorokin može spasiti organizam da ne upadne u citokinsku oluju, odnosno ne dozvoli da Covid-19 pređe u svoju treću i najopasniju fazu razaranja pluća.

- Jedini lek za koji postoji konsenzus u ovom trenutku je lek za malariju, hlorokin, odnosno njegov analog hidroksid hlorokin koji vrši jednu stabilizaciju lizozoma, organele koja vrši veliki broj enzima i na taj način sprečavamo jednu citokinsku buru u samoj inicijalnoj fazi infekcije – istakao je dr Samardžić.

On je upozorio da se hlorokin nikako ne može uzimati na sopstvenu ruku, niti za time ima potrebe.

- Ti lekovi nisu za uzimanje u kućnim uslovima. Koriste se samo pod nadzorom lekara i za najteže oblike kliničke slike, dakle starije pacijente sa komorbiditetima, starije pacijente. Samo precizno selektovani pacijenti pod nadzorom lekara. Hlorokin je toksičan za vidno polje, neretko se može javiti i retinopatija kod tih pacijenata. Zato nema nikakvog smisla uzimati preventivno – upozorio je.

Dr Samardžić je istakao i koji se lekovi koriste kao prva linija odbrane od virusa, odnosno za spuštanje temperature.

- Paracetamol je lek prvog izbora za spuštanje temperature, koji ublažava i bolove. Ako se pojavi teža klinička slika i dođe do naglog skoka potrebno je uvesti jače lekove - ibuprofen, flurbiprofen, aproksen, itd. Ibuprofen i brufen su isti lek. Što se tiče navoda da on može pogoršati kliničku sliku – u ovom trenutku apsolutno svi relevatni podaci i stav Evropske agencije za lekove jeste da ne utiče na pogoršanje infekcije - zaključio je.

Video: Slike iz bolnica ulivaju jezu u kosti, ali snimak lečenja bolesnih u kućnom karantinu je strašan

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA