≫ 

Pitanje života ili smrti: Dr Jovanović otkriva kod kojih ljudi je najvažnije rano otkriti koronu

Izuzetno je važno da se kod onkoloških pacijenata odmah dijagnostikuje prisustvo korona virusa

  • 4
korona virus kod onkoloških pacijenata foto: Pixabay.com

Dr Dragana Jovanović, pulmolog i profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu u penziji, objasnila je zašto su onkološki pacijenti jedna od najugroženijih grupa tokom pandemije korona virusa.

- Ne smemo dizati ruke od pacijenta koji dobiju korona virus, a pritom aktivno se leče od maligne bolesti. Oni jesu prijemčiviji zbog same maligne bolesti koja je odraz slabijeg imuniteta, drugo zbog terapije kojom se leče, posebno ako je to citostatska terapija i svakako da obara opšti imunitet u tim fazama kada se daje. Dakle, jako je važno da se kod njih na vreme dijagnostikuje korona virus - istakla je.

Profesorka je objasnila da treba da budemo oprezni u prevenciji budući da se još uvek ne zna koliko je tačno pacijenata zaraženo kapljičnim putem, a koliko putem površina koje su dotakli.

- Naglasila bih da su neke površine znatno duže inficirane - prema tome, drvo, staklo, plastika, papir virus opstaje 4 do 5 dana. S druge strane, aluminijum 8 sati, a metal i čelik par dana. Zbog toga su neophodne ove mere prevencije da se, kada se izlazi napolje i po povratku,  odmah koriste alkohol i asepsoli, te da se nikako ne unosi u kuću ono što je nošeno napolju. I normalno, pranje ruku bar 20 sekundi sapunom – jer je dokazano da su sapun i topla voda ubedljivo najefikasniji – zaključila je u razgovoru za N1.

Video: Vojska uredila bolnicu za 10 dana: Još 100 ležajeva za srednje i najteže obolele od korona virusa

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dr zeljko

    1. april 2020 | 19:07

    Imunitet i neprestano jacati imunite! Kako jacati imunitet? Pogotovo zbog korone, virusa koji napada respiratorne organe, a kada nema kretanja, prirodnog trosenja organizma kroz fizicke aktivnosti, nevoljno mogu da sugerisem da treba vise jesti voce bogato vitaminom c. I ne praviti zalihe jer voce ne moze dugo da ostane sveze. Suplementi da ali ne redom vec oni koji su se pokazali potentnijim, kao sto su agaricus ekstrakt, reishi, cordyceps ekstrakt, opc. I cistog vazduha sto vise a stres eliminisati.

  • СРБ

    1. april 2020 | 21:52

    Престаните да пушите (баците цигаре ) и здраво живите !

  • Ceca

    2. april 2020 | 06:08

    "Nista ne unositi sto je bilo napolju"... pa znac ni namirnice koje kupimo nesmemo unositi u kucu...kako to da izvedemo...kad bi nam neko objasnio...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA