≫ 

Holandski naučnici potvrdili prisustvo korona virusa u kanalizaciji

Tragovi korona virusa pronađeni u otpadnim vodama

  • 1
Bolnica, korona virus, test Foto: Pixabay

Holandski naučnici uspeli su da pronađu korona virus u gradskim otpadnim vodama pre nego što je prijavljen slučaj Covid-19 infekcije, čime su predstavili nov sistem ranog upozoravanja na bolest koja izaziva upalu pluća, piše Bloomberg.

Korona virus SARS-CoV-2 se često izlučuje u stolici zaražene osobe. Iako je mala verovatnoća da će se putem kanalizacije preneti infekcija, porast cirkulacije patogena u zajednicama povećaće količinu koja se uliva u kanalizacione sisteme, rekli su u ponedeljak Gertjan Medema i kolege iz Instituta za istraživanje vode u KVR u Nevegenu.

Oni su 5. marta pronašli genetski materijal korona virusa na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u Amersfortu, pre nego što je bilo koji slučaj prijavljen u gradu koji se nalazi oko 50 kilometara jugoistočno od Amsterdama.

Holandija je 27. februara potvrdila svoj prvi slučaj Covid-19  i otkrila da su nekoliko dana kasnije zdravstveni radnici oboleli od infekcije u južnom delu zemlje, što je znak da se virus širi.

- Važno je prikupiti informacije o pojavi i sudbini novog virusa korone u kanalizaciji da biste shvatili da li postoji rizik za radnike vodovoda, ali i da biste utvrdili da li bi nadzor kanalizacije mogao da se koristi za praćenje cirkulacije SARS-CoV-2 u našoj zajednici. To bi moglo da dopuni trenutni klinički nadzor, koji je ograničen na pacijente Covid-19 sa najtežim simptomima - kazao je Gertjen Medema, glavni mikrobiolog instituta.

Korona virus, bakterija, grip, bolest, zaraza, epidemija Foto ilustracija: Shutterstock

Medema i njegove kolege iz Instituta za istraživanje vode su saopštili da je ovo prvi izveštaj o otkrivanju SARS-CoV-2 u kanalizaciji.

Nadzor otpadnih voda je dobro utvrđena metoda otkrivanja poliovirusa i bakterija otpornih na antibiotike, kao i upotrebe nezakonitih lekova i onih koji se dobijaju na recept.

Testiranje na korona virus Foto-ilustracija: Shutterstock

Nadzor kanalizacije takođe bi mogao da posluži kao rano upozorenje za pojavu ili ponovno pojavljivanje bolesti Covid-19 u gradovima, rekli su holandski naučnici.

- Otkrivanje virusa u kanalizaciji, čak i kada je koncentracija korona virusa niska, ukazuje da bi nadzor kanalizacije mogao biti odlično sredstvo za praćenje cirkulacije virusa - naglasili su stručnjaci.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: www.telegraf.rs/covid-19 

Video: Prvi mikroskopski snimci korona virusa

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veverica

    3. april 2020 | 12:34

    Inace znate kakk se dobija voda gradska i gde se preradjuje i kako. 🙋‍♂️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA