SZO kaže da ne treba nositi masku napolju, ali evo zašto se sa tim baš i ne slaže dr Predrag Kon

Ima sada smisla stavljati maske i napolju, svako onaj ko hoće da je stavi neka se ne oseća neprijatno, onaj ko je ne stavlja ne čini nikakav prekršaj. Jer, ne postoji nikakva mogućnost da se čovek zarazi spolja, osim ako nije baš blizu zaražene osobe

  • 5
Žena, maska, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Teorije kada, kako i ko treba da nosi maske ne prestaje. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je početkom ove nedelje preporučila da maske ne nose svi već samo oni koji nisu zaraženi što je suprotnom odlukama i preporukama mnogih zemalja.

Ovakvu preporuku SZO prokomentarisao je i naš epidemiolog dr Predrag Kon, načelnik Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje i član Vladinog kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

- Što se tiče maski stav SZO je poznat decenijama da na otvorenom prostoru maske nemaju nikakvog smisla, da treba da ih nose samo bolesni i lekari i zdravstveno osoblje koje je u kontaktu sa pacijentima. Međutim, najnoviji podaci  iz Azije su pokazali da oni koji nose maske i u spoljnom prostoru imaju bolje rezultate, pa je samim tim stavljena pod sumnju preporuka SZO - kaže dr Kon za TV Prva i dodaje:

- Lično da kažem, ja nosim i spolja masku, ne zato što štitim sebe, već i zbog toga što me vide ljudi i na taj način ih oslobađam straha za nošenje. Maske treba nositi kad god ulazite u zatvoreni prostor. Molim vas, te promene u preporukama zbunjuje i nas. Ima sada smisla stavljati maske i napolju, svako onaj ko hoće da je stavi neka se ne oseća neprijatno, onaj ko je ne stavlja ne čini nikakav prekršaj. Jer, ne postoji nikakva mogućnost da se čovek zarazi spolja, osim ako nije baš blizu zaražene osobe .

Kon je objasnio da se maska stavlja tako što se gornji deo nasloni uz nos, a donji povuče ispod brade.

- Kada se skida, skida se otpozadi i baca u đubre. Treba je odložiti u zatvorenoj kesi, da bi virus koji je ostao na njoj uginuo - rekao je dr Kon.

Video: Kako sami da napravite kratkotrajnu zaštitnu masku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Skg

    2. april 2020 | 11:51

    Svetska zdravstvena organizacija i njene odluke su neupitne i nemaju nikakvu sumnju! To je isto kao kad bi ja komentqrisao odluke dr.Kona. Samo slusajte SZO i necete pogresiti nista

  • Aleksa

    2. april 2020 | 12:06

    Je l primetio još neko da mnoge maske ne prijanjaju 100% uz nos? Uvek postoje ili se brzo naprave šupljine sa leve i desne strane pored nosa i tu vazduh (virus) ulazi i izlazi nesmetano bez bilo kakvog filtriranja, najbolje to osete oni koji nose naočare, zamagle se veoma brzo...

  • zoran

    2. april 2020 | 12:11

    ja masku nosim i dok sam napolje posebno kad cirkulišem na više mesta da je non stop nebi skidao i stavljao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA