≫ 

Bečki naučnici testiraju lek protiv korone: Cilj je da se virus ne lepi za ćelije organizma

Trenutno se testira nad 200 pacijenata

  • 1
ilustracije širenja korona virusa Foto: Pixabay

Međunarodni tim naučnika okupljen oko genetičara i osnivača bečke biotehnološke firme "Apeiron" Jozefa Peningera razvio je APN01, koji daje nadu u borbi protiv korona virusa.

APN01 je biotehnološki proizveden ljudski angiotensin converting enzim 2 (rhACE2), koji na jednoj strani blokira virus, a na drugoj štiti od otkazivanja pluća.

Farmaceutska firma dobila je od nadzornih ustanova Austrije, Nemačke i Danske odobrenje za početak kliničke faze studije u lečenju pancijenata inficiranih virusom korona.

Sada se APN01 testira na 200 teško obolelih korona pacijenata.

Novi lek, koji "imitira" ljudski enzim ACE2 treba da veže virus za sebe, kako se ne bi "lepilo" na ljudske ćelije.

Time taj virus više ne može da inficira, a pored toga treba da štiti pluća od upale.

Video: Skener 41-godišnje žene najbolje pokazuje na koji način korona virus uništava naša pluća

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Real

    2. april 2020 | 17:21

    Po ovim tekstovima koje svakodnevno mozemo procitati po novinama.Dolazi se do zakljucka da terapija i nacini lecenja pacijenata,uopste nisu adekvatni i dobro delujuci protiv ovog virusa.Pacijenti dobijaju neke lekove neki tretman,koji je ocito poguban za ljudski imunitet koji je vec narusen od strane ovog virusa.I zasto se stalno pominju neki eksperimentni Lekovi,i neki lekovi koji se koriste za druge bolesti.Ili je neko dosao do zakljucka da moze da pomogne,ali iz bolnica vidimo sasavim drugaciju sliku.I koliko vidim po novinama bolje su prosli oni koji su se lecili sami i u izolaciji,nego ono koji su leceni u bolnicama,nekom terapijom kombinacijom lekova koja jos vise steti nasem imunitetu.Ne Razumem?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA