≫ 

Lekari objasnili da li šivene maske uopšte pomažu u zaštiti od korona virusa

Maske iz kućne radinosti nisu dizajnirane da spreče prenošenje korona virusa

  • 16
Žena, maska, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

S obzirom da proteklih nedelja hirurških maski nije bilo u apotekama, građani nisu sedeli skrštenih ruku već su mnogi sašili pamučne maske maske za sebe i članove svoje porodice.

Dok neki stručnjaci smatraju da su pamučne maske, koje je moguće otkuvati, korisne Svetska zdravstvena organizacija navodi da se maske od platna (pamuka ili gaze) ne preporučuju ni pod kojim okolnostim jer ne postoje odgovarajuća istraživanja koja potvrđuju efikasnost.

Čak je i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD izdao saopštenje u kome je naveo da zaštitne maske od reciklirane tkanine i drugih materijala, nisu dovoljno efikasne u sprečavanju infekcije korona virusa.

- Jedina maska koju Centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD priznaje kao efikasno zaštitno sredstvo je maska N95. Sve druge napravljene u kućnim uslovima mogu služiti kao zaštita od dodira lica.

Prilikom kašljanja i kijanja virus prelazi distancu od oko šest metara. Ukoliko ste zdravi, maska nije od presudnog značaja za sprečavanje bolesti. - kazao je pomoćnik Nacionalne garde Njujorka kapetan Majkl Dojl.

Zaštitna maska fashion

foto: instagram/linhrin

Mnogi svetski stručnjaci su se složili da jednoslojne pamučne zaštitne maske nisu delotvorne kod zaštite od korona virusa, one mogu delimično da otežaju prenošenje obične prehlade i gripa, ali ne i korona virusa.

Zato pojedini lekari i eksperti savetuju da stavite dve pamučne maske, da bi eventualno zaštita bila efikasna. Takođe, možete staviti prvo hiruršku masku, pa preko nje platnenu.

Da li imate masku za lice i kako je koristite? Pišite nam u komentarima!

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19 

 

Video: Kako sami da napravite kratkotrajnu zaštitnu masku

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr.

    4. april 2020 | 16:50

    Maske i rukavice smo dobili u humanitarnu pomoć a oni ih prodavaju.mesto da podele po par penzionerima i ostalim grada ima.a danas sam bio u ZCVranju pa oni nemaju maske nose sasivene.a za rukavice koriste one sto koriste cistacice i kupuju ih na pijaci. Malte ne nego one zidarske. Ovojesramota za zdravstvo u vranju.i njihovo rukovodstvo ,vodeći rukovodioci se bave zaposljavanja svojih rododaka sinova itd.

  • samo iskeno

    4. april 2020 | 15:46

    treba nositi bilo kakvu masku, šal bilo šta preko ustiju, pogotovo ako kasljete!!! Maska pomaže da vi ne prenesete virus ako ste kojim slučajem zaraženi a da to i ne zanate!

  • 656

    4. april 2020 | 14:49

    E mi ćemo sad da čekamo istraživanja. Pamučna maska je 100% sigurnija nego da ne nosimo maske. One inače služe da ne raspršujemo viruse i bacile svuda oko sebe. Nosite ljudi pamučne maske jer je sve bolje nego ne nositi ništa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA