≫ 

Dr Kisić Tepavčević objasnila šta da uradimo ako u prodavnici dodirnemo zaraženu površinu

Doktorka Darija Kisić Tepavčević odgovorila šta da radimo u slučaju da dodirnemo nešto što je zaraženo u prodavnici

  • 48
Darija Kisić Tepavčević Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Tokom izolacije i imperativa da se ostane kod kuće neophodno je da makar jedan član porodice odlazi u nabavku namirnica.

Baš u prodavnici neizbežan je kontakt s ljudima, ali i sa robom koju dodiruje više osoba. Mnogi se pitaju da li možemo da se zarazimo preko namirnica koje dodirujemo u prodavnici i šta ako dodirnemo neku površinu koja je zaražena?

Odgovor na ovo pitanje dala je doktorka Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Batut, tokom gostovanja na Radio-televiziji Srbije.

- Čak i ako je virus na koži, to nije ulazno mesto. Ako operete ruke posle toga, to je preventivna odgovarajuća mera. Samo je bitno da sveže kontaminiranu ruku ne stavite na usta, nos, na respiratorni trakt - objasnila je ona.

Dr Darija Kisić Tepavčević ranije je detaljnije objasnila koje bi mere predostrožnosti trebalo preduzeti kada su u pitanju namirnice, ali i kese iz prodavnice, prenosi Mondo.

- Ja se ponašam isto kao do sada. Kada se vratim iz nabavke, odložim kese, izvadim namirnice i potom operem ruke. Nećete se zaraziti ako kesu stavite u usta, a verujem da to ne radite. Jeste suština u higijenskim merama, ali se odnose na redovnu higijenu ruku. Čak i ako se prouzrokovač infekcije (virus) nađe na ruci, nećemo se razboleti ako ne diramo usta ili oči, odnosno ako ga ne unesemo respiratorno ili konjuktivno - rekla je ona.

Supermarket, prodavnica Foto: Shutterstock

 A da li ćemo se zaraziti ako pojedemo nešto što na sebi ima virus, odnosno ako pojedemo virus?

- Ne, nećemo se zaraziti, jer je utvrđeno da se na taj način ne uzrokuje bolest. Prvobitne hipoteze su bile da se ovaj virus preneo putem namirnica sa pijace u Vuhanu... međutim, naknadna istraživanja su isključila tu mogućnost - dodala je ona.

Video: Pogledajte kako virus može lako da se proširi van bolnice: Vodite računa o higijeni ruku

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Preventiva

    4. april 2020 | 21:24

    Kažu da nije zabeležen slučaj da se neko zarazio preko hrane. Međutim, ako mi rukama kojim smo možda dodirnuli zaraženu površinu ne smemo dirati usta i nos, to znači da je isto tako i sa hranom koju je možda pre nas neko uhvatio rukom. Preporuke su bile da se obradi termički to što može, da se voće i povrće dobro opere vodom, hleb možete kupovati spakovan, a one namirnice koje nisu kvarljive ne morate odmah uneti u kuhinju, mogu da postoje nekoliko dana u hodniku, garaži i sl.

  • Vodolijax

    4. april 2020 | 20:47

    Ja dezinfikujem sve što sam doneo iz prodavnice a kese uvijem i bacim u smeće..to mi je sad ritual i navikao sam se na takav način života

  • MUNZE

    4. april 2020 | 20:48

    Draga doktorka,a kako da znamo dal je površina zarazna???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA