≫ 

2 trika koja će vam pomoći da izmerite temperaturu: Evo šta da radite ako nemate toplomer u kući

Temperatura je prvi odgovor tela na uljeza u organizmu

  • 0
temperatura foto-ilustracija: pixabay.com

Temperatura je prirodna reakcija tela na patogene koje uzrokuje korona virus. Povišena temperatura tela javlja se jer može uništiti proteine ovih patogena kako bi ih sprečila da se umnožavaju.

I kod svih drugih infekcija, temperatura je inflamantorni odgovor tela na virus, odnosno znak da je uljez u organizmu.

Upravo je zato temperatura jedan od glavnih simptoma bolesti Covid-19, a manifestuje se tako što osećate vrućinu na dodir u predelu grudi ili leđa.

Normalna telesna temperatura obično iznosi oko 37 stepeni, ali to može varirati kod svakog pojedinačno i u zavisnosti od doba dana.

Ali, šta raditi ako nemate toplomer u kući?

Ako koristite dodir da biste odredili temperaturu kod nekog drugog, važno je da prvo dodirnete sopstvenu kožu, a zatim uporedite dve temperature. Ukoliko je tuđa koža mnogo toplija od vaše to je znak temperature.

Još jedna metoda određivanja visoke temperature jeste da povučete kožu na zadnjoj strani nadlkatice kako biste proverili da li postoje znakovi dehidratacije. Ako se koža brzo ne vrati na mesto to znači da nije elastična, kao i da je moguće da imate temperaturu.

Dodir je najpopularnija metoda, ali i najmanje tačna.

temperatura foto-ilustracija: pixabay.com

Naime, tuširanje mlakom vodom može privremeno pomoći da se smanji visoka temperatura, ali to je ujedno i najmanje prijatna opcija za osobu koja ima groznicu.

Kada osoba zadrhti, telo brzo vibrira da bi povećalo telesnu temperaturu, pa bi tuširanje hladnom vodom zapravo moglo dovesti do porasta temperature.

Bolja opcija jeste da probate sa toplom vodom. Kako voda isparava, telo će početi da se hladi.

Ukoliko uz temperaturu imate i suv kašalj, to je jasan znak da se javite nadležnima i proverite da li imate korona virus.

Video: Evo šta da rade oni sa temperaturom 37,5 i grebanjem u grlu koje traje danima

(T.T./Telegraf.rs)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA