≫ 

U Italiji koriste dve vrste testiranja zbog pouzdanosti: Evo šta otkriva jedan, a šta drugi

Jedan je seroloski, a drugi je tampon, moilekularni test

  • 1

 

Test, testiranje, maske, rukavice, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

U Italiji se trenutno koriste dva razlicita testa za utvrđivanje da li je osoba zarazena koronavirusom ili ne, jedan je seroloski a drugi je tampon, molekularni, a ta dva različita testa pokazuju dvije različite stvari u različitim vremenima.

Serološki testovi su nalazi krvi pomoću kojih se brzo može utvrditi je li osoba već zaražena koronavirusom, da li se oporavila i može li se vratiti u normalan život bez rizika da se razboli ili zarazi druge ljude.

Tim povodom Ministarstvo zdravlja upozorava da serioloski testovi ne mogu zameniti molekularni test, to jest testiranje tamponom, jer nisu pouzdani za dijagnozu.

Profesor Sergio Rosati, specialista za zarazne bolesti životinja na odseku za veterinarstvo Univerzitetu u Torinu (gde je u toku rad na izradi pouzdanog italijanskog testa za otkrivanje zaraze), objasnjava razliku između serološkog testa i tampona.

Po njegovim recima seroloski test sluzi da se otkriju antitela koja svaki pojedinac proizvodi kao odgovor na infekciju. Dakle, serološki testovi govore da li je osoba prošla infekciju i da li je mogla biti zaštićena.

- Ali serološki ne može zameniti bris to jest tampon, jer klasifikuje zaražene tek kad je već kasno za izolacijom pacijenta - kaže on.

Tampon analiza koja je vrlo osetljiva i utvrđuje se, pokazuje da li je neko pozitivan u prvom delu bolesti, kada imunološki sistem još nije u stanju proizvesti efikasan odgovor.

Video: Devojka (26) zaražena korona virusom pobegla iz bolnice

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA