≫ 

Rak pankreasa je "tihi ubica": Zašto je teško pobediti bolest od koje je preminuo Radomir Antić?

Rak pankreasa često se naziva "tihom“ bolešću, jer se simptomi vrlo retko pojavljuju u ranoj fazi

  • 0
Pankreas, rak pankreasa, kancer Foto: Shutterstock

Poznati fudbalski trener Radomir Antić umro je u 72. godini od raka pankreasa bolesti koja je, iako je medicina veoma napredovala, i dalje velika misterija za mnoge lekare, a tretmani koji postoje često ne daju rezultate.

Vrsta raka kod kog se beleži najmanji postotak izlečivosti jeste rak gušterače ili pankreasa, koji spada u retku, ali izuzetno podmuklu bolest. Izlečiv je samo kod tri odsto obolelih, a petogodišnje preživljavanje zabeleženo je kod svega 15-20 odsto pacijenata.

Kancer pankreasa ili gušterače izaziva abnormalan i nekontrolisan rast ćelija u pankreasu - velikoj žlezdi u digestivnom sistemu.

Jedan od najvećih problema kod malignog tumora gušterače je to što kasno uzrokuje smetnje, pa je, kada se otkrije, najčešće u uznapredovalom stadijumu, a tada ga nije moguće hirurški odstraniti. Za sada se ovaj tumor se otkrije tek kada blokira još neki organ u telu, eventualno ako se uradi CT celog tela ili samo abdomena.

Kada je o izlečenju reč, prognoze su vrlo tmurne. Delimično odstranjenje gušterače ili odstranjenje gušterače i dvanaestopalačnog creva je jedino što eventualno može dovesti do izlečenja.

Pankreas Foto: Shutterstock

Međutim, tumor je moguće odstraniti kod svega 15 odsto bolesnika, a izlečiv je kod samo tri odsto. Petogodišnje preživljavanje zabeleženo je kod svega 15-20 odsto obolelih, a hemioterapija i radioterapija mogu produžiti život.

Rak pankresa je češći kod muškaraca nego kod žena.

Simptomi raka pankreasa

Kad se simptomi bolesti pojave, direktno zavise od lokalizacije i veličine tumora. Uglavnom se javlja bol u gornjem delu stomaka ili u leđima koji se često šire pod lopatice, pojačava se nakon jela ili pri ležanju, a popušta obično pri naginjanju napred.

Simptomi: opšta slabost, gubitak apetita i znatan gubitak težine, a mogu biti prisutni mučnina i povraćanje čak i duže vreme nakon uzimanja obroka, ali i žutilo kože, očiju i tamna mokraća. Često se javljaju anoreksija i depresija. Pregledom se obično otkrije žutica, hepatomegalija (povećana jetra), bolna osetljivost u abdomenu ili se sam tumor može napipati pritiskom na stomak, baš kao i povećana žučna kesa. Ipak, klinička slika i pregled pacijenta mogu biti i bez ovih simptoma.

Faktori rizika

Najčešći faktori rizika su starija životna dob, pušenje (uzrok u 20-30 odsto slučajeva), ishrana preterano bogata mastima, a siromašna voćem i povrćem, debljina, smanjena fizička aktivnost, te ranije bolesti poput pankreatitisa, dijabetesa i ciroze jetre. Najčešće obolevaju ljudi u čijoj je užoj porodici već bilo obolelih od raka pankreasa, raka ili polipoze debelog creva, naslednog raka dojke, pankreatitisa, melanoma i raka jajnika.

Preventiva

Preporučuje se povećano uzimanje voća, povrća i žitarica, a smanjeno konzumiranje crvenog mesa. Pretpostavlja se da uzimanje vitamina D smanjuje rizik od pojave ovog raka, ali i uključivanje vitamina B grupe, B12 i B6, kojih ima u ribi, školjkama, mlečnim proizvodima, jajima, teletini, integralnom hlebu, telećoj džigerici, sojinim klicama, mahunarkama i paprikama.

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA