≫ 

Dr Nenad Dikić objašnjava zašto ne bi trebalo tek tako da posežete za benzodiazepinima u izolaciji

Prof. dr Nenad Dikić u novoj kolumni upozorio je zašto ne bi trebalo na svoju ruku da pijete benzodiazepine i koja su njihova neželjena dejstva

  • 1
Lekovi, spavanje, nesanica, žena Foto: Shutterstock

Verovatno ne bih razmišljao na ovu temu da me nisu pitale dve prijateljice u istom danu šta  mislim o njihovom problemu sa snom koje rešavaju sa nitrazepamom i alprazolamom. Bez razmišljanja sam odgovorio da to ne treba da rade, a obe su skoro bez oklevanja odgovorile da to njima ne smeta.

Iako sam naveo sve neželjene efekte benzodiazepina koji su mi pali tog trenutka na pamet: konfuzija, depresija, pospanost, glavobolja, ošamućenost,  zamor, slabost mišića, duple slike itd., obe su odgovorile da to nemaju.

Onda sam se setio reči moje mentorke i školske drugarice, prof. Nine Žigon, koja govori da niko ne čita uputstva o leku, a da tamo sve piše.

Uzeo sam uputstvo iz jedne od tri kutije Cersona koju je moja prijateljica imala nameru da popije u narednom periodu i pročitao naglas:

Preporučuje se da lečenje traje od nekoliko dana do 2 nedelje, a maksimalno, uključujući i postepeni prestanak uzimanja leka, do 4 nedelje. Lek Cerson može biti manje efikasan ukoliko ga uzimate duže od 4 nedelje. Ukoliko mislite da lek više ne deluje ili se problemi sa nesanicom nisu smanjili, razgovarajte sa Vašim lekarom. Takođe, možete postati zavisni na lek ukoliko uzimate visoke doze tokom dužeg vremenskog perioda. Zbog toga lek Cerson nije namenjen za dugotrajnu upotrebu.

Izgledalo je kao da ove reči deluju. Moja prijateljica se zamislila i imala dodatna pitanja.

Načelno, glavna aktivnost benzodiazepina je CNS depresija preko GABA receptora. Koriste se za lečenje nesanice. Terapijski cilj je sprečavanje nesanice i vraćanje u normalan ciklus spavanja. Benzodiazepini se koristi kod pacijenata sa akutnim ili hroničnim medicinskim problemima među kojima je anksioznost, epilepsija, konvulzije, delirijum tremens, ali i za premedikciju za hirurške i endoskopske procedure. Zbog svog širokog indikacionog područaja predstavljaju grupu lekova koja je verovatno najviše prepisivana pored Aspirina.

Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum, predsednik odbora za Doping kontrolu ADAS-a Foto: Privatna arhiva

Kao i uvek doza leka je važna. U malim dozama dovode samo do sedacije, u većim izazivaju pospanost i san, deluju na ostala spomenuta stanja, a u toksičnim dozama uvode bolesnika u komatozno stanje. I to je jako važno da se razume, jer prosto ne leče svi benzodiazepini sve.

Konačno je moje kliničko farmakološko znanje došlo do izražaja, ali ne samo ono već i poznavanje antidopinga. Posavetovao sam ih  da uzmu Melatonin ili magneziju. Već drugog dana, javila mi se jedna od njih i napisala mi poruku: Popila 2 tabletice Melatonina sinoć. Fino sam zaspala i jednom se probudila, samo. Hvala na savetu.

O oba suplementa može nadugačko da se piše, ali suština je da su deo našeg organizma i da deluju preko receptora na koje deluju i istoimeni transmiteri koji se stvaraju u našem organizmu. Melatonin je hormon koji se prirodno nalazi u telu. Koristi se kao suplement kod promene vremenskih zona, ali i  za prilagođavanje ciklusa spavanja-budnosti kod ljudi koji imaju smenski rad sa ciljem da uspostave ciklus dana i noći. S druge strane magnezijum od davnina predstavlja najjednostavniji izbor da utonete u san.

Ipak, čini mi se da je najvažnije poštovati opšta pravila zdravog spavanja. Postoji mnogo asocijacija koje propisuje neke preporuke, a za ovu priliku citiram CDC (Centers for Disease Control and Prevention/Centar za kontrolu i prevenciju bolesti):

  • Budite dosledni. Idite u krevet svake večeri u isto vreme i ustajete svakog jutra u isto vreme, uključujući i vikendom.     
  • Obezbedite da vaša spavaća soba bude tiha, mračna, opuštajuća i na ugodnoj temperaturi.     
  • Uklonite elektronske uređaje, poput televizora, računara i pametnih telefona, iz spavaće sobe.     
  • Izbegavajte velike obroke, kofein i alkohol pre spavanja.     
  • Izbegavajte duvan i nikotin.     
  • Vežbajte malo. Budite fizički aktivni tokom dana da bi lakše zaspali noću.
  • Spavajte najmanje 7 sati.

Za "Telegraf.rs" piše prof. dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA