≫ 

"Svaki ulazak u bolnicu je rizik": Evo zašto nije pametno sada ostati u drugom stanju

Otkrivamo zašto zdravstveni stručnjaci ne preporučuju trudnoću tokom epidemije

  • 6
stomak, trudnoća, trudnica Pixabay.com

S obzirom da veliki deo sveta praktikuje meru socijalnog distanciranja, parovi sada imaju priliku da provode sve više vremena zajedno. Sasvim razumljivo, mnogi stručnjaci predviđaju da će doći do pravog "bejbi buma", te da će se za devet meseci roditi veliki broj beba, piše Si-En-En.

Specijalista ginekologije, Rene Velenstajn, kaže da je začeće lična odluka, a svi koji razmišljaju o trudnoći trebalo bi da se posavetuju sa svojim lekarom jer postoji odrđene okolnosti u kojima parovi ne mogu da kontrolišu vreme začeća.

- Žene u kasnim 30-im, parovi koji su iskusili neplodnost i žene koje su već trudne moraće da donesu jasne odluke o stvaranju porodice uprkos činjenici da pandemija još uvek nije pod kontrolom - kaže Rene.

Kada je reč o svim ostalim parovima, ginekolog ističe da "apsolutno neće" savetovati bilo koga da proba da zatrudni u neposrednoj budućnosti, zbog nesigurnosti koju i dalje izaziva Covid-19.

Iako karantin može da utiče na ostvarivanje bliskosti među partnerima, pandemija je u isto vreme stresna.

trudnoća rode bebe foto: pixabay.com/Telegraf

- Libido je smanjen, a može doći i do izostanka menstrualnih ciklusa. Zbog toga možda nije moguće začeti- tvrdi doktorka.

Rene ističe da trenutno postoji veliki broj faktora rizika, počevši od činjenice da je trenutno u mnogim klinikama i ustanovima smanjena nega pacijenata jer bolnice daju prioritet pacijentima obolelih od korona virusa.

Sa druge stane, ukoliko je žena već trudna mora da bude svesna da svaki odlazak u bolnicu tokom pandemije nosi dodatni rizik.

- Nikada nije idealno imati zaraznu bolest tokom trudnoće zbog nepoznatog uticaja na dete. Svaki ulazak u bolnicu je rizik - rekla je Velenstajn.

trudnica, par foto: ilustracija/pixabay.com

Podsećamo, nedavno se profesor profesor dr Aleksandar Ljubić, specijalista ginekologije i akušerstva, subspecijalista perinatologije i renomirani stručnjak,  obratio svim parovima rekavši da tokom ovog perioda nije pametno da se ostane u drugom stanju

- Svi oni koji su želeli da prošire porodicu neka to sada ne rade, nek sačekaju neko srećnije vreme, jer mi ne znamo šta će se dogoditi sa tim embrionom tokom trudnoće. U svakom slučaju ne preporučujemo trudnoću i kada žene imaju neki drugi virus, tako je i sa koronom - kazao je dr Ljubić u emisiji u emisiji "Prva tema" TV Prva.

Video: Vučić: Trudnica zaražena korona virusom donela na svet zdravu bebu

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JO

    9. april 2020 | 09:46

    Sada pamet u glavu i samo analno.

  • Džo

    9. april 2020 | 11:16

    Karantin može da utječe na bluskost među partnerima. Ovo može da izjavi samo neko ko živi sam. Pa režimo jedno na drugo kao besni psi. Nema više ni onog pomirdbenog sexa, jer se u međuvremenu još dva puta posvađamo.

  • Lol

    9. april 2020 | 10:46

    A Slavica Đukić Dejanović reče da sad treba povećati natalitet.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA