≫ 

Dr Nebojša Lalić otkriva da li su dijabetičari koji piju terapiju ugroženi kao i oni koji to ne čine

Takođe objašnjava i šta je sa onima koji imaju insulinsku rezistenciju

  • 3
prof. dr Nebojša Lalić foto: Pixabay.com / printscreen TV Prva

Prof. dr Nebojša Lalić endokrinolog i dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu govorio je u Jutarnjem programu na TV Prva zašto su dijabetičari ugroženi od infekcije korona virusom čak i ako piju terapiju.

- U većem su riziku dijabetičari, nešto manje gojazni ako nemaju druge prateće bolesti. Oni pacijenti koji imaju dijabetes koji je dobro regulisan, odnosno ako je njihova kontrola bolesti u zadovoljavajućem opsegu, nemaju veći rizik od ostatka populacije. Međutim, ako se regulacija bolesti poremeti, onda se i rizik povećava.

Dr Lalić ističe da virus ne utiče na samu činjenicu da li osoba uzima terapiju, ali više otkriva da li je ta terapija dobra ili ne.

- Virus ne utiče na samu terapiju nego izaziva poremećaj koji inače izaziva. Nažalost, on je u mnogo slučajeva samo jedno enormno povećanje blagog poremećaja koji postoji u dijabetesu i u gojaznosti i bez virusa, ali se može držati pod kontrolom. Međutim, kada naiđe virus onda se napravi jaka kombinacija koju je dalje teško kontrolisati i tu je opasnost. Ako je dijabetes dobro regulisan ili je gojaznost sa pratećim bolestima pod kontrolom rizik je isti kao i u ostaloj populacije.

On je istakao da je sada najvažnije da se dijabetičari redovno kontrolišu kako bi bili sigurni da je terapija koju uzimaju adekvatna i ostvaruje cilj.

- Vremenom dijabetes pravi komplikacije, koja sama po sebi oštećuju tkiva. Onda, na primer, na srce naleti virus i to je razlog zbog čega je, nažalost, među onima koji nisu preživeli Covid-19 bilo mnogo pacijenata sa dijabetesom. Oštećenja organa zapravo nastaju zbog loše regulisanog dijabetesa.

A da li oni sa insulinskom rezistencijom spadaju u rizičnu grupu?

- Sa nađeg profesionalnog stanovištva insulinska rezistencija ne postoji kao oboljenje, ona je zajendičko stanje dijabetesu, policističnim jajnicima, gojaznosti, ali utiče na ove procese i na pogoršanje i stvaranje osnove da ishod bolesti Covid-19 ne bude dobar. Trebalo bi je smanjiti, ali to je jedan vrlo indirektan postupak, niti je dijagnoza, niti imamo dobre dijagnostičke kriterijume. Zato je bolje da se koncentrišemo na gojaznost i dijabetes prvenstveno – zaključio je prof. dr Lalić.

Video: Kon: Beograd je sa dodatnim rizikom, nema popuštanja mera, to se mora naglasiti

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nena

    8. april 2020 | 13:14

    bice tesko nestasica glukophag 75o xr nije lako preci na nesto drugo zbog reakcije organizma samo nam jos to treba.

  • Mia

    8. april 2020 | 13:35

    Šta uzeti kao zamenu za glukofaž xr 750 i 1000mg??

  • Mile

    8. april 2020 | 20:09

    Ja pijem tablete za secer moj sef kaze da nemoze da me oslobodi jer nisam na insulin svi postali doktori u ovoj drzavi svi sve znaju .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA