Čuveni srpski kardiolog ima važan savet u doba pandemije za sve one koji pate od hipertenzije

Dr Branislav Milovanović dao je zlatne savete kojih treba da se pridržavaju svi oni koji pate od hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti

  • 2
kardiovaskularne bolesti foto: pixabay.com; printscreen/youtube/RTS Ordinacija - Zvanični kanal

Prof. dr Branislav Milovanović, kardiolog govorio je u emisiji „Ordinacija“ na RTS-u zašto i stariji, ali i mlađi kardiovaskularni pacijenti moraju ovih dana biti na oprezu.

- Pacijenti se sada nalaze u posebnom stanju, ima više stresa koji utiče i na mlađe, i na starije. Vrlo je važan odnos prema ishrani, pa se preporučuje ishrana sa dosta voća i povrća. Pacijenti sa hipertenzijom moraju da vode računa o unošenju tečnosti i soli. Ne smeju preterati sa unosom soli jer se onda može povećati prosečna vrednost krvnog pritiska, pa mogu dobiti hipertenzivne krize.

Dr Milovanović je istakao da je sada najvažnije unošenje zdrave hrane, ali i da se terapija uzima na vreme. Ističe da je folna kiselina jedan činilac koji može biti od koristi, ali i drugi antioksidansi.

- Morate voditi računa o doziranju lekova i ne smete nikako preskakati terapiju. Pratiti pritisak dva puta dnevno, minimalno – izjutra i popodne. Tada je najveća izloženost stresu ne samo kod starijih već i kod mlađih – zaključio je.

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • YU 1957

    8. april 2020 | 14:40

    Kada nisu smanjili upotrebu soli i hrane na vrema pa da imaju manji pritisak,neka se sada mole Bogu da prežive,male vajde od ovih lekara koji rade po nekom protokolu a uzrok pritiska i ne znaju.

  • nens

    8. april 2020 | 15:19

    sve je to lepo i postujemo ali sta raditi kad je nestasica irbenide,a zamene nema.do lekara tesko doci za savet koji drugi lek ukljuciti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA