≫ 

Kako nam lečenje obolelih od korona virusa krvnom plazmom može pomoći dok ne stigne vakcina?

Dr Darija Kisić Tepavčević kaže da su istraživanja pokazala da terapija krvnom plazmom i te kako ima efekta

  • 1
Krva plazma, Darija Kisić Tepavčević Foto: Pixabay, Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Prof. dr Darija Kisić Tepavčević na današnjoj konferenciji za medije otkrila je kada će početi lečenje krvnom plazmom koje je pre nekoliko dana najavila premijerka Republike Srbije Ana Brnabić.

- Vrednosti seruma rekovalescenata, odnosno osoba koje su prebolele bolest i koje u svojoj krvi imaju antitela, je nešto što nam je dobro poznato, odnosno kako se standardni imunoglobini koriste. Postoji više istraživanja koja kažu da to ima efekta i mi smo započeli sa takvim procedurama - istakla je dr Kisić Tepavčević.

Kako kaže, u ovom trenutku imamo više od 200 potencijalnih davaoca, zbog čega se ozbiljno razmišlja u tom pravcu.

- Izvesno je da, ukoliko se ova bolest ponovo bude javila u nekom obliku na jesen, neće biti vakcine. Dakle, ovo je jedan od načina borbe. Ako gledamo u paralaleli sa drugim bolestima, recimo u tom nekom postekspozicionom periodu, kada znamo da je neko bio izložen ovom riziku, davanje seruma sa antitelima kod nekih drugih bolesti, ili je smanjilo verovatnoću da se dobije bolest, ili su bile kliničke slike blaže. Takođe, rezultati pokazuju da je u početnoj fazi obolevanja dok čovek nije imao svoja antitela i te kako imalo efekta. A kako se povećava pool potencijalnih davaoca i mogućnosti će nam biti sve veće.

Podsetimo, u Francuskoj počinje kliničko ispitivanje u okviru kojega će se krvna plazma osoba koje su prebolele Covid-19 ubrizgati "pacijentima u akutnoj fazi bolesti".

To kliničko ispitivanje sastoji se od transfuzije plazme pacijenata koji su preboleli Covid-19, a koja sadrži antitela na virus i koja bi taj imunitet mogla preneti na pacijenta koji boluje od Covida-19 - navodi se u zajednickom saopštenju Pariske univerzitetske klinke, Francuskog zavoda za krv i Državnog instituta za zdravlje i medicinsko istraživanje, javila je Hina.

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • verica brdar

    8. april 2020 | 16:20

    Polako sa takvim najavama. Izolacija je najsigurnija opcija. Trebalo bi klinicki lekari da kau da li je ova metoda realna u nasim uslovima. U medicini svaka rec ima posebnu tezinu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA