≫ 

Turci dovitljivi tokom nestašice dezinfekcionih sredstava: Ovaj neočekivani proizvod sada svi kupuju

Turci se uz pomoć ovog "tajnog oružja" bore protiv korona virusa

  • 3
Alkohol

Foto: Pixabay

U Turskoj, prskanje ruku kolonjskom vodom je tradicionalan ritual koji se sprovodio pri ulazu u kuće, hotele, bolnice, nakon završetka obroka u restoranu ili pri okupljanju za verske službe, prenosi Bi-Bi-Si.

Kolonjska voda predstavlja simbol gostoprimstva i služi kao pomoć u održavanju higijene. Međutim, danas, u jeku pandemije korona virusa, ovo sredstvo doživljava ogromnu potražnju jer služi kao oružje u borbi protiv novog korona virusa.

S obzirom da zapadnjačka sredstva za dezinfekciju ruku nisu previše raširena u Turskoj, stanovništvo se okrenulo dobro poznatim metodama prevencije zaraze od opasnog virusa.

Mnogi Turci smatraju da je kolonjska voda sa visokim procentom alkohola efikasna u održavanju čistih ruku i lica i tako sprečava rizik od zaraze Covid-19.

Tako su se početkom marta, pre nego što je Turska objavila svoj prvi potvrđeni slučaj, mogli videti dugi redovi ispred prodavnica brendirane kolonjske vode koji se nalaze na istanbulskim pijacama.

Turska

Foto: Pixabay

Zbog toga su prodavnice i apoteke postavile natpise na kojima piše da su "kolonjske vode rasprodate". Na ulicama je moguće videti ljude kako ispiraju ruke kolonjskom vodom, a svoje mušterije “časte“ i frizeri, trgovci, taksisti.

Tradicionalno, ovak slatkasti miris se pravi od cveta smokve, jasmina, ruže ili sastojaka citrusa i sadrži visok procenat alkohola.

Ali za razliku od drugih prirodnih mirisa, ova visoka koncentracija alkohola na bazi etanola može da ubije više od 80 odsto mikroba i deluje kao efikasno dezinfekcijsko sredstvo za ruke.

- Potražnja za kolonjskim vodama s mirisom citrusa, a posebno limuna, porasla je pet puta - potvrido je Engin Tundžer, vlasnik kompanije “Eyup Sabri Tuncer“, koja je najveći proizvođač kolonjske vode u Turskoj.

Video: Masko-matik: Turci smislili kako da kupite masku a da ne dodirnete prodavca

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    9. april 2020 | 15:59

    koja kolonjska voda sadrzi dovoljan procenat alkohola za ubijanje virusa.strucnjaci kazu da je najbolji medicinski alkohol 75.. tako da nebih da verujem turcima

  • Aca

    9. april 2020 | 13:38

    Baš juče pročitah ovaj tekst na BBC-u. Odmah sam otvorio onu kolonjsku što sam doneo iz Turske sa letovanja i sada se redovno dezinfikujem

  • Brion

    9. april 2020 | 14:36

    Najbolji za dezinfekciju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA