≫ 

Obavljena prva transfuzija krvne plazme pacijentu obolelom od korona virusa u Moskvi

Jedina nada do vakcine

  • 1
krvna plazma Krvna plazma / foto-ilustracija: pixabay.com

U Moskvi je danas obavljena prva transfuzija krvne plazme sa pacijenta koji se oporavio od virusa Covid-19 na obolelog pacijenta, izjavila je zamenica gradonačelnika Moskve za društveni razvoj Anastasija Rakova.

Prema njenim rečima, krvnu plazmu je doniralo 11 pacijenata koji su ozdravili od novog korona virusa, dok je sedam pacijenata koji se još leče primilo transfuziju, prenosi Tass.

- Pratimo rad kolega u drugim zemljama i znamo da su slična istraživanja uspešno srovedena u Kini, Nemačkoj i SAD. Nadamo se da će nam nova metodologija pomoći da se efikasno borimo protiv pandemije - rekla je Rakova.

U istraživanje efekta lečenja na taj način uključen je i Institut Sklifosovski, kao i Centar za transfuziju krvi Gavrilov.

Prema poslednjim podacima u Rusiji je obolelo 10.131 osoba od novog korona virusa, od čega je najviše slučajeva potvrđeno u Moskvi - 6.698.

Podsetimo, dr Darija Kisić Tepavčević juče je na konferenciji za medije objavila da će i u Srbiji uskoro početi terapija krvnom plazmom, te da postoji oko 200 ljudi koji su već preboleli virus i imaju antitela u svom organizmu.

- Vrednosti seruma rekovalescenata, odnosno osoba koje su prebolele bolest i koje u svojoj krvi imaju antitela, je nešto što nam je dobro poznato, odnosno kako se standardni imunoglobini koriste. Postoji više istraživanja koja kažu da to ima efekta i mi smo započeli sa takvim procedurama.

Video: Doktorka Darija o potencijalnom lečenju krvnim serumom obolelih od korona virusa

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA