Grčki infektolog tvrdi da ne treba nositi rukavice jer daju lažni osećaj sigurnosti

Grčki infektolog upozorava da rukavice daju osećaj sigurnosti, ali taj osećaj zavarava

  • 1
Hirurške rukavice, zaštita, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Grčki infektolog i vođa kriznog štaba, Sotiris Todras, tokom redovnog brifinga o stanju korona virusa u zemlji upozorio je sve građane da upotreba jednokratnih rukavica predstavlja rizik, prenosi Lifo.gr.

Prema mišljenju lekara Sotirisa, ne postoji dokaz da upotreba plastičnih rukavica ili rukavica od lateksa nudi zaštitu od infekcija virusa dok nepravilna upotreba „može činiti više štete nego koristi“, iako su mnogi navikli da nose rukavice u supermarketima, gradskom prevozu i drugih javnim mestima.

- Moramo da prestanemo da nosimo rukavice za jednokratnu upotrebu kada obavljamo aktivnosti na otvorenom", rekao je dr Todras, dodajući da ih Svetska zdravstvena organizacija ne preporučuje kao sredstvo za sprečavanje bolesti Covid-19.

Umesto rukavica, profesor savetuje da peremo ruke sapunom i vodom ili antiseptikom, u trajanju od 20 do 30 sekundi. On smatra da je to najbolja strategija za odbranu od korone.

Nisu predviđene za široku upotrebu

Zaštitna odela, koronavirus, rukavice, test Foto: Tanjug/AP

- Mnogi od nas nose rukavice verujući da nas one štite od virusa, ali rukavice za jednokratnu upotrebu nisu dizajnirane za široku upotrebu i lako se mogu poderati i pocepati. Ukoliko osoba koja ih nosi ne primeti sitne rupe na njima, može da ugrozi svoju bezbednost. Rukavice daju lažni osećaj sigurnosti i na neči način odvraćaju ljude od higijene ruke - kaže grčki infektolog.

Virus se može naći i na rukavicama

Profesor je upozorio da rukavice sakupljaju klice na površini koje se dalje raznose. Na primer, ako dodirnete zaraženu kvaku, a zatim pipnete lice, povećava se rizik od izloženosti virusu.

- Smatrajte to širenjem - rekao je Todras, pozivajući se na podatke koji pokazuju da prosečna osoba dodiruje lice tri do 23 puta na svakih sat vremena.

Kako je naglasio, putem rukavica možemo preneti virus i na druge površine, dok se fenomen bacanja rukavica i čišćenja maramica često primećuje.

- Kada skinemo rukavice, možemo se zaraziti i zato ih je potrebno oprati odmah nakon skidanja - naglašava doktor.

Maske, rukavice, proizvodnja, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Podsećamo, imunolog dr Srđa Janković gostovao je u emisiji "Prva tema" gde je potvrdio sličan stav koji ima prema nošenju rukavica.

Dr Janković je istakao da je bolje da peremo ruke češće, a da je nošenje rukavica opravdano u situacijama gde postoji mnogo češći rizik od dodira.

- Bolje je da perete ruke, ali u situacijama kada nešto konkretno radimo gde postoji rizik dodira, npr. zdravstveni radnici i oni koji rade na mestima gde je velika frekvencija ljudi, ima smisla da nose rukavice, ali da budu disciplinovani i ne pipaju ništa tom rukavicom. Kada ih skinu, obavezno moraju da operu ruke - zaključio je.

Stoga bolje češće perite ruke, osim ako se ne bavite poslom koji zahteva čest fizički kontakt sa ljudima.

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Strax

    10. april 2020 | 12:41

    Ono sto je bitno u celoj prici da se ruke moraju prati i nakon skidanja rukavica...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA