≫ 

Neki pacijenti bi radije da umru nego da budu na respiratoru, pokazuje nova studija

Pacijenti u Nemačkoj odbili su intubaciju i priključenje na respirator

  • 0
ExCeL Centre

Foto: Tanjug/AP

Pojedini pacijenti u Nemačkoj, tokom aktuelne pandemije korona virusa, odbili su intubaciju i priključenje na respirator, pokazuje studija koja je objavljena u medicinskom časopisu "Dojče ercteblat".

To je bio slučaj kod četiri pacijenata koji su, zbog svoje starosti ili teških ranijih oboljenja, sami želeli da odlučuju koju tepariju žele u slučaju pogoršanja bolesti, a lekari su se u tim slučajevima brinuli da bolesnici mogu umreti bez bolova i u dostojanstvu, navodi se u studiji.

Lekari univerzitetske klinike u Ahenu studiju su izradili na osnovu prvih 50 slučajeva korone koji su u njihovoj bolnici hospitalizovani.

Prema studiji, 24 od njih moralo je biti intubirano i stavljeno u veštačku komu.

Sedam pacijenata je umrlo.

Kovid pacijentu su bili prosečne starosti 65 godina i svi su imali ranije bolesti, pre svega visoki pritisak, dijabetes i oboljenja disajnih puteva.

Na početku oboljenja mnogi su imali temperaturu, kašalj ili su imali problema sa disanjem.

- U bolnici smo često videli naznake upale pluća. Tipično je bilo da su pacijenti imali temperaturu više dana, a infektivne laboratorijske vrednosti su bile dugo povišene, te im je bio potreban kiseonik. Kod nekih pacijenata tokom hospitalizacije dođe do daljeg pogoršanja - preneo je rukovodilac studije Mihael Dreer.

Bolnica, korona virus, intenzivna nega

Foto: Tanjug/AP

Kada se pogorša situacija, onda moraju biti stavljeni na respirator i u veštačku komu.

- Pacijenti su, naravno, preplašeni. Ali kada im se objasni šta se dešava, i šta se mora učiniti, se većina umiri - rekao je Dreer dodajući da je za mnoge opterećenje što ne mogu da prime posete.

Video: Medicinske sestre iz Bergama: Najveći poraz je kad umre neko na respiratoru o kome brineš nedeljama

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA