Ključno pravilo koje treba da ispoštujete da biste sprečili unošenje korona virusa u kuću

Stručnjaci otkrivaju da se putem cipela vrlo lako prenosi virus

  • 9
Čizme Foto: Pixabay

Mnogi stručnjaci napominju da se možemo inficirati korona virusom putem cipela koje se nose na prometnim mestima, kao što su kancelarije, javni prevoz i tržni centri.

Korona virus može da ostane na cipelama i samim tim veoma lako da se uveče u vaš dom ukoliko ih ne skinete pre nego što uđete u dom, otkriva Dejli mejl.

Doktor Džavid Abdelman i Lisa Kros su otkrili da bi trebalo van kuće da nosimo samo jedan par cipela, kao i da ih skinemo sa nogu čim dođemo kuće. Tako ćete sprečiti da virus uđe u kuću, otkrili su.

- Kako biste sprečili da unesete korona virus u kuću po povratku spolja, odmah skinite cipele. Većina cipela ima porozni gumeni đon, a na njemu virus može da se zadrži od tri do pet dana. Držite cipele u hodniku ili na istom mestu i pokušajte da koristite samo jedan par cipela za izlazak napolju - savetuju lekari.

Stručnjaci savetuju i kako da održavate svoju garderobu...

Korona virus, koronavirus, Foto: Pixabay

- Smatra se da korona virus može da opstane i do 24 sata na odeći. Zato u slučaju da ste koristili javni prevoz ili ste u bliskom kontaktu sa ljudima,  odmah promenite odeću i operite je u veš mašini - istakla je dr Lisa Kros.

Podsećamo, nedavno je doktorka Meri E. Šmidt kazala je za "Huffington Post" da korona virus može da ostane na cipelama "pet dana ili više".  Iz tog razloga, ona je savetovala sve ljude da cipele ostavljaju ispred vrata kako bi sprečili da se virus "uvuče" u dom.

Druga opcija je da svoju obuću naprskate sa nekim dezinficijensom ili da ih očistite sapunom i vodom

Kada ulazite u kuću, takođe je neophodno da operete ruke. Zdravstveni radnici preporučuju da ruke perete najmanje 20 sekundi svaki put.

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • posmatrac

    10. april 2020 | 21:08

    Kancelarija mi zatvorena.Javni prevoz ne radi .Trzni centri zatvoreni .Mogu s cipelama i u krevet .!

  • Dzedaj

    10. april 2020 | 19:43

    A sta da radimo mi koji nemamo cipele?

  • DARKO 100%

    10. april 2020 | 20:33

    To sve skida sok od trave,pocnes da imitiras konja 🐎kad on nogom kopito cisti kroz travu,kad grebe travu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA