≫ 

Da li sve trudnice pre porođaja treba da urade test za korona virus?

Evo šta najveći stručnjaci kažu o korona virusu i trudnicama prema dosadašnjim saznanjima

  • 1
stomak, trudnoća, trudnica Pixabay.com

Sve trudnice treba da budu testirane na korona virus pre porođaja, saopštili su njujorški stručnjaci.

Britanski San prenosi da je na stav lekara uticalo nedavno istraživanje koje je pronašlo da je jedna od osam trudnica bila pozitivna na korona virus uprkos činjenici da nijedna žena nije pokazivala simptome Covid-19 bolesti. Testiranje je urađeno pre samog porođaja.

Naučnici koji su sproveli studiju rekli su da, na osnovu njihovih otkrića, svaku buduću majku treba testirati pre dolaska u bolnicu, odnosno pre termina za porođaja.

Tim sa medicinskog centra Irving na Univerzitetu Kolumbija i njujorške Prezbiterijanske bolnice Alen, saopštio je da bi bilo korisno da zdravstveni radnici pre obavljanja bilo kakvog zahvata znaju da li je pacijent zarazan.

Omogućilo bi im da odrede na koje će odeljenje poslati ženu i da pripreme svu neophodnu zaštitnu opremu, navodi se u izveštaju objavljenom u časopisu Medicinski žurnal Nove Engleske (New England Journal of medicine).

Asimptomatski slučajevi

Istraživači su rekli da stvarna slika infekcije, odnosno ukupan broj obolelih osoba od virusom SARS-CoV-2, zapravo može biti mnogo veći zbog lažnih negativnih rezultata koje su povezane sa nekim testovima za otkrivanje korone.

Trudnica, lekar Pixabay.com

- U ovom trenutku pandemije u Njujorku, većina pacijenata koji su bili pozitivni na SARS-CoV-2 pri porođaju nije pokazivalo simptome (asimptomatski slučajevi). Više od osam asimptomatskih pacijenata koji su primljeni na odeljenje radi porođaja je bilo  pozitivno na SARS-CoV-2 - kazali su stručnjaci.

Međutim, iz njihovog izveštaja nije jasno da li se pratilo zdravlje pacijenata kako bi se utvrdilo da li je neka od žena koje su bile pozitivne na korona viris kasnije razvila simptome bolesti.

U međuvremenu, malo istraživanje objavljeno u američkom časopisu Akušerstvo i ginekologija (Obstetrics & Ginecology) prošle nedelje, otkrilo je da od 43 trudnice u Medicinskom centru Univerziteta Kolumbija, 80 odsto žena koje su pozitivne na korona virus je imalo blagi oblik bolesti.

trudnica Foto: Pixabay.com

Istraživanje je sprovedeno u Njujorku, gde broj smrtnih slučajeva svakog dana sve više skače.

Na osnovu raspoloživih podataka, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) kaže da trenutno nema dokaza koji pokazuju da su trudnice izložene većem riziku od razvijanja teške forme bolesti Covid-19 u odnosu na opštu populaciju.

Takođe nema dokaza da prisustvo korona virusa tokom trudnoće dovodi do bilo kakvih problema sa razvojem bebe ili prouzrokuje pobačaj, navodi Kraljevski koledž akušera i ginekologa Ujedinjenog Kraljevstva.

Video: Napuštanje Hale Čair: Aplauzi za porodilju

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA