≫ 

Jezivi prizori nelečenih pluća pacijenata preminulih od korone: Ovako izgleda sluz koja ih je ubila

Zastrašujuće otkriće

  • 0
HOB HRONIČNA OPSTRUKTIVNA BOLEST PLUĆA foto: pixabay.com

Najnovija studija iz Amerike posmatrala je kako su izgledala pluća pacijenta koji su preminuli od korona virusa.

Lekari su tako otkrili da debeli sloj sluzi se taloži i obuhvata pluća pacijenata obolelih od Covid-10 i postepeno zaustavlja prodor kiseonik, piše Njujork post.

Uznemirujuće otkriće kako korona virus utiče na respiratorne organe je ustanovljeno posle obdukcije dvoje pacijenata koji su preminuli od korona virusa, objavljeno je u Američkom časopisu za kliničku patologiju.

- Gornji i donji disajni putevi su bili... obloženi glatkom, blistavom sluzastom teksturom kremaste boje - napisali su autori studije, doktori sa klinike u Klivlendu.

Lekari u Oklahomi su radili obdukciju tela dvoje pacijenata, a nalazi su otkrili da je njihov uzrok smrti zaraza korona virusom. Jedan je bio 77-godišnji muškarac koji je sedam dana imao simptome bolesti, ali nikada se nije lečio niti je imao zvaničnu dijagnozu pre nego što je umro. Pošto je preminuo, a nije bio priključen na respirator, istraživači su mogli da vide šta se dešava kada virus ostane u telu i lekari ne sprovode nikakve terapije.

rak pluća foto: pixabay.com/telegraf

Tako su stručnjaci otkrili da sluz u vazdušnim vrećama (alveolama), koje se nalaze na dnu pluća, izazva upalu disajnih puteva.

- Zato pacijenti ne mogu da dišu jer su pluća puna sluzi, koja je nataložena u debelim zidove oko alveola. Pluća ne uspevaju da dostave dovoljno kiseonika u krvotok, što smanjuje sposobnost tela da prima kiseonik i da se oslobađa ugljen-dioksid - kaže Sanjaj Mukhopadajaj, direktor plućne patologije na klinici u Klivlendu

Drugi pacijent, 42-godišnji gojazni muškarac sa već postojećim zdravstvenim problemima, takođe je pozitivno testiran na Covid-19 nakon što je umro.

Korona virus, pluća Foto: RSNA

Međutim, lekari su otkrili da je on zapravo preminuo od bakterijske upale pluća - a ne od samog korona virusa. U plućima nije imao sluzi.

Obdukciju su pažljivo obavili patolozi koji su nosili N95 maske, rukavice, odelo i drugu zaštitnu opremu.

Iako su pronašli sluz, lekari su se pitali da li korona virus izaziva upalu srca, ali obdukcija to nije pokazala. Stručnjaci su takođe polemisali da virus može izazvati stvaranje krvnih ugrušaka... Međutim, to nije dokazano.

- Više obdukcija poput ove moglo bi pružiti „uvid u ono što se potencijalno događa u plućima - rekao je dr Mukhopadajaj.

Video: Ovako izgledaju pluća posle srednje teške COVID-19 infekcije

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA