≫ 

SZO se oglasila povodom tvrdnji da 5G mreža doprinosi širenju korona virusa: Teorija zavere ili...?

Razbijaju mitove o koroni

  • 18
Korona virus Foto: Pixabay

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objasnila je na stranici Myth Busters, posvećenoj razotkrivanju mitova o korona virusu, koje su sve infromacije o tome kako se prenosi i leči taj virus netačne i upozorila da pojedine metode koje se u javnosti preporučuju od kada je počela pandemija opasne.

SZO ističe da trenutno nema lekova koji imaju dozvolu za lečenje ili prevenciju Covid-19.

- Iako je u toku ispitivanje nekoliko lekova, trenutno nema dokaza da hidroksihlorokin ili bilo koji drugi lek može da izleči ili spreči COVID-19. Zloupotreba hidroksihlorokina može izazvati ozbiljne neželjene efekte i bolesti, pa čak i dovesti do smrti - upozorava se na sajtu.

Upozorava se i da prskanje i unošenje izbeljivača ili drugog dezinfekcionog sredstva u telo ne štiti od Covid-19, a može biti opasno.

- Ni pod kojim uslovima ne unosite izbeljivač ili bilo koje drugo dezinfekciono sredstvo u telo. Te materije mogu biti otrovne ako se gutaju i izazivaju iritaciju i oštećenja kože i očiju. Izbeljivač i dezinfekcijsko sredstvo treba pažljivo koristiti samo za dezinfekciju površina - stoji na sajtu.

Isto se odnosi i na ispijanje metanola i etanola.

- Metanol, etanol i izbeljivač su otrovi. Njihovo pijenje može dovesti do invaliditeta i smrti. Oni neće ubiti virus u vašem telu, a oštetiće vaše unutrašnje organe - ističe SZO.

Dalje se negira tvrdnja da virusi mogu da se šire radio talasima ili mobilnim mrežama i podseća da se Covid-19 širi u mnogim zemljama koje nemaju 5G tehnologiju.

Prema pisanju SZO, lažna je i informacija o tome da izlaganje suncu ili temperaturama većim od 25 stepeni sprečava oboljevanje od korona virusa.

Podseća se da su i zemlje u kojima preovladava toplo vreme prijavile slučajeve korona virusa.

Na sajtu se odbacuje i teorija da kućne muve prenose korona virus.

- Virus koji izaziva kovid-19 širi se pre svega kapljicama nastalim kada inficirana osoba kašlja, kija ili govori - objašnjava SZO.

Ukazuju se i na to da dodavanje bibera i ljutih paprika u hranu ne sprečava i ne leči kovd-19.

- Najbolji način da se zaštitite od novog korona virusa jeste da se držite najmanje metar od drugih i da često i temeljno perete ruke - ističe SZO.

Video: Koje sve teorije zavere prate virus Covid-19?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    3. maj 2020 | 15:49

    Svi vrlo dobro znamo ko sponzorise SZO iliti WHO i svi vrlo dobro znamo kakav im je cilj. Sto ne pisete o UV zracima koji dokazano unistavaju virus? Nijedan lek nije izmisljen da tretira bolest vec samo simptome. Zdravi ljudi se ne isplate najvecoj mafiji na svetu tj zdravstvu, nema para od njih vec samo od bolesnih!!!

  • Gile

    3. maj 2020 | 15:36

    SZO- jedna od najvećih prevara na svetu

  • Jeca

    3. maj 2020 | 14:35

    Nema 5G mreža veze sa koronom ali je i štetna! Stop 5G mreži! Pametni je zabranili a ovde je prodane duše forsiraju! FUJ!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA