Veliko otkriće koje uliva nadu: Stvorena organska antitela koja blokiraju infekciju korona virusom!

Naučnici iz Holandije na pragu možda najvećeg otkrića koje će promeniti put borbe sa korona virusom

  • 4
korona virus, zaraza, virus Foto: Pixabay.com

Istraživači sa Univerziteta Utreht u Roterdamu otkrili su da su pronašli organska monoklonska antitela koja blokiraju infekciju ljudskih ćelija korona virusom SARS-CoV-2, koji potom izaziva Covid-19.

Iako je još potrebno da se dalje istraži imaju li ova antitela sličan uticaj, ne samo na ćelijske strukture već i na ljudsko telo, otkriće definitivno uliva nadu.

Dr Berent-Žan Bos i dr Frank Grosveld, autori studije objavljene u časopisu Nature, optimistični su jer smatraju da bismo razvojem organskih antitela zauvek mogli da stanemo na put korona virusu mnogo pre pronalaska vakcine.

Antitelo za koje je otkriveno da sprečava da korona virus uđe u ćelije, vezuje se za područje krvotoka za koje se vezuju i SARS-CoV, i SARS-CoV-2. Za sada je dokazano da organsko antitelo moć da neutrališe oba virusa, a nije isključeno da će imati tu mogućnost i kod budućih korona virusa.

- Takvo antitelo za neutralizaciju virusa ima potencijal da promeni tok infekcije u zaraženom organizmu i doprinese potpunom nestanku virusa ili zaštiti neinficiranu osoba koja je njemu izložena. Otkriće pruža snažnu osnovu za dalja istraživanja ovog antitela, tako da možemo započeti njegov razvoj kao moguć lek za Covid-19 – ističe dr Grosveld.

Činjenica da je antitelo potpuno organsko omogućava mu da napreduje brže i efikasnije, tako smanjujući verovatnoću da izazove imunološke nuspojave. Obično se terapeutska antitela najpre razvijaju kod životinja, a nakon dodatnog rada „humanizuju“.

Međutim, potrebno je još istraživanja da se proceni da li antitelo zaista štiti od korona virusa ili samo smanjuje težinu infekcije. U oba slučaja, i te kako može promeniti dalji tok borbe sa korona virusom.

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA