≫ 

Očekuje se da će vakcina biti spremna za distribuciju do kraja ove godine: Šta će uopšte sadržati?

Da li nam je ova vakcina spas?

  • 3
Vakcina, doktor, pacijent, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Univerzitet Oksford i britanska farmaceutska kompanija "AstraZeneca" zajedno rade na razvoju vakcine protiv Covid-19, vakcina je ušla u prvu fazu kliničkih studija, druga faza se očekuje polovinom godine, a od tih rezultata zavisi da li će vakcina biti spremna za upotrebu do kraja godine.

Direktor AstraZeneca Srbija Aleksandar Tripković kaže da je prošle nedelje, vakcina-kandidat ušla u fazu I kliničke studije, gde se proučava bezbednost i efikasnost na zdravim dobrovoljcima u okviru pet studijskih centara u Engleskoj.

- Podaci iz faze I biće dostupni sledećeg meseca, a prelazak u kasnije faze studija moći će da se odvije polovinom ove godine. Od tih podataka zavisiće i procena kada bismo mogli da imamo vakcinu spremnu za distribuciju, naš cilj je da do kraja ove godine već proizvedemo do 100 miliona jedinica, ukoliko se vakcina pokaže efikasnom - rekao je Tripković a navodi se u saopštenju kompanije.

Objašnjava da vakcina-kandidat primenjuje virusni vektor baziran na oslabljenoj verziji virusa obične prehlade (adenovirus), a sadrži genetski materijal SARS-CoV-2 “spike” proteina (membranski protein odgovoran za vezivanje virusa za ćelije domaćina).

Rekombinantni adenovirus vektor je izabran da stvori snažan imuni odgovor od jedne doze i ne razmnožava se, te ne može uzrokovati infekciju kod vakcinisane osobe.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizaije sedam vakcina-kandidata su u prvoj ili drugoj fazi kliničkih ispitivanja.

Čak 82 vakcije su u pretkliničkoj fazi, odnosno ispituju se u laboratorijskim uslovima ili na životinjama.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • deda Sima

    4. maj 2020 | 15:51

    Do sada sam bio zagovornik vakcinisanja ali posle svega šta je pratilo ovu pandemiju postajem oprezan. Mislim da je prerano govoriti o vakcinaciji dok je ovolika gužva među lešinarima iz farmako mafije. Svi bi da prave vakcinu a niko još nije načisto ni sa samim virusom.

  • Dača

    4. maj 2020 | 14:37

    Ju,ju,ju,ju, duše moje

  • Wien

    4. maj 2020 | 21:45

    Nema pojma o tome...mozda do kraja ali iduce godine..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA