≫ 

Jelena Đoković izazvala lavinu komentara izjavom da karijes uzrokuje neplodnost: Da li je u pravu?

Ali, izgleda da je bila u pravu

  • 41

Jelena Đoković, direktorka Fondacije „Novak Đoković“ u lajvu na svom Instagram profilu dotakla se teme uzroka neplodnosti kod mnogih žena i otkrila nešto što mnogi nisu znali.

- Danas imamo jako puno problema sa plodnošću i žene imaju problema da zatrudne, a dosta uticaja ima takođe i problemi sa zubima – karijes, nagomilane naslage i bolesti desni – istakla je.

Mnogi su pak, bili iznenađeni da loša higijena zuba može imati veze sa neplodnošću, što su i pisali u komentarima.

Da li loša higijena zuba može imati veze sa neplodnošću?

 

Dobra oralna higijena ne čini naše zube lepšim, već i naš organizam zdravijim. Prema nekim istraživanjima zdravlje zuba i te kako može uticati na to koliko je dugo jednoj ženi potrebno da zatrudni.

Higijena zuba može uticati na plodnost i kod muškaraca, pa se to kod onih koji imaju bolesti desni i propadanje zuba može povezati za lošijim kvalitetom sperme.

Na primer, parodontopatija je povezana sa brojnim zdravstvenim stanjima, uključujući srčane bolesti, dijabetes, respiratorne bolest, ali i sa moždanim udarom.

Takođe, žene sa sindromom policističnih jajnika i endometriozom, kao i muškarci sa erektilnom disfunkcijom verovatnije će imati paredontopatiju kao dijagnozu u većem broju slučajeva nego kod opšte populacije.

 

Video: Novak Đoković ironičan zbog stava o vakcini: Sad sam kontroverzna ličnost

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    6. maj 2020 | 14:55

    Ziva istina, eno u romskim naseljima nema dece uopste

  • ?

    6. maj 2020 | 13:33

    Naši romi sigurno imaju najlepše i najzdravije zube, s obzirom da kod njih nema neplodnost. Uz dužno poštovanju Novaku, molimo da utišate njegovu ženicu. Preteruje više.

  • Dara

    6. maj 2020 | 13:36

    Auu pa imam zdrave zube fali mi umnjak, redovno kod zubara muz najlepsi osmeh, pa nemamo decu. S druge strane evo pisete kako nemaju zub u glavi pa po 5-oro radjaju. Nek ide gospodja nek uplacuje tikete u kladionici a medicinu ostavi doktorima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA