Korona virus ipak može da se prenese seksualnim putem: Evo kako da se najbolje zaštitite

Naučnici kažu da virus može dugo da se zadrži u testisima, te da se kasnije može širiti seksualnim putem

  • 0
Seks poza Foto: Pixabay

Novo istraživanje naučnika sugeriše da se korona virus može preneti putem seksualnog odnosa sa jednog partnera na drugog. Stručnjaci savetuju da bi muškarci trebalo da se uzdržavaju od vođenja ljubavi ili da koriste kondom kako bi sprečili širenje virusa.

Kineski naučnici su uradili analizu semene tečnosti 38 pacijenata koji su oboleli od korone - 15 muškaraca se još uvek lečilo u bolnici, a 23 se oporavilo. 

Kod šestorice (16 odsto) je pronađen virus SARS-CoV-2 u uzorku sperme, iako su dvojica muškaraca već bili izlečeni.

Naučnici kažu da virus može dugo da se zadrži u testisima, te da se kasnije može širiti seksualnim putem.

- Otkrili smo da SARS-CoV-2 može biti prisutan u semenoj tečnosti pacijenata sa Covid-19, kao i kod onih koji su se oporavili od virusa. Otprilike četvrtina njih bila je u akutnom stadijumu infekcije i gotovo devet odsto njih se oporavilo -  izjavio je tim.

covid 19, korona virus, koronavirus Foto: Pixabay

Doktor Šiki Zang iz bolnice u Šangkiu u Kini napisao je u stručnom časopisu Jama Network Open da opstanak virusa SARS-CoV-2 u semenoj tečnosti pacijenta koji se oporavlja od korona virusa ukazuje da postoji mogućnost prenošenja virusa na druge.

Zato bi, muškarce koji se oporavljaju trebalo podstaći da se uzdržavaju od seksa ili koriste kondome.

- Apstinencija ili upotreba kondoma mogu se smatrati preventivnim sredstvima za ove pacijente. Izbegavanje kontakta sa pljuvačkom i krvlju pacijenta možda neće biti dovoljno, jer opstanak SARS-CoV-2 u semenoj tečnosti pacijenta koji se oporavlja od korona virusa ukazuje na mogućnost da zarazi druge - rekao je dr Zang.

Seks, stopala Foto: pixabay.com

Britanski stručnjaci su rekli da su nalazi „zanimljivi“. 

- To pokazuje da se prisutnost virusne RNA može otkriti u spermi 16 odsto muškaraca sa potvrđenom infekcijom. Ovo otvara mogućnost da jedan put zaraze može biti seksualni kontakt, mada to nije potvrđeno u radu. Međutim, ne bi trebalo da nas čudi ako se virus koji uzrokuje Covid-19 nađe u spermi nekih muškaraca, jer se to pokazalo i kod mnogih drugih virusa, kao što su Ebola i Zika -  kazao je Alan Pejsi, profesor andrologije na Univerzitetu Šefild.

Ipak, da bi se u potpunosti dokazalo da se korona virus može širiti seksualnim putem potrebno je da se urade dodatna istraživanja.

- Ako se u budućim studijama može dokazati da se SARS-CoV-2 može prenositi i seksualnim putem, to može biti presudan deo prevencije prenošenja - naglasio je stručni tim naučnika.

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA