Ova zaštitna maska nije bezbedna: Može druge ljude da izloži riziku od zaraze koronom

Više štete nego koristi

  • 0
Zaštitne naočare, maska, maske, majka, dete, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

U nekim državama koje od stanovnika zahtevaju da nose zaštitne maske za lice kako bi se sprečilo širenje novog korona virusa, jedna vrsta maske bi zapravo mogla da nanese više štete nego koristi. Reč je o N95 respiratornoj maski, ali samo onoj koja ima mali ventil na prednjoj strani.

Odeljenje za javno zdravlje San Franciska je na svom zvaničnom Tvitter nalogu podsetilo ljude da ukoliko odluče da nose model N95 (koji bi u idealnom slučaju trebalo da bude rezervisan za medicinske radnike koji su na prvim linijama odbrane), oni bi trebalo da obezbede masku koja nema prednji ventil.

- Još uvek viđamo dosta ovih maski koje se nazivaju N95, ali one sa ventilima ili otvorima na prednjoj strani NISU bezbedne, i mogu dodatno da postaknu širenje mikroba -  piše u tvitu.

U suštini, ako bi osoba koja nosi masku kijala ili kašljala, zarazne kapljice mogle bi da prođu kroz jednosmerni ventil, eventualno da dovedu nekoga u opasnost da se zarazi bolešću Covid-19 ili nekom drugom respiratornim virusom.

Respiratorna maska N95 se obično ne koristi u medicinskim uslovima, iako se smatra da olakšava disanje, prema studiji o maskama iz 2008. godine.

 

Generalno, N95 pomaže da se „smanji izloženost česticama u vazduhu, od malih aerosola do krupnih kapljica“, prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

U pratećoj objavi, lokalna vatrogasna jedinica San Franciska pokazala je da respiratorne maske i dalje mogu biti korisne ako se nose sa hirurškom maskom ili drugom krpom koja ih pokriva.

Gradski zdravstveni službenici su u međuvremenu predložili da oni koji imaju ovu vrstu maske ventil prekriju trakom.

 

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA