Muškarci su tokom španske groznice odbijali da nose zaštitne maske iz jednog potpuno suludog razloga

I te 1918. godine bilo je problema sa nošenjem maski

  • 0
Posteri za zaštitu od epidemije Foto: ncbi.nlm.nih.gov

Kada je španska groznica zahvatila SAD te 1918. i 1919. godine, maske za lice postale su sveprisutne i, kao i danas, imale su cilj da pomognu u sprečvanju širenja bolesti.

Verovali ili ne, i pre 102 godine mnogi su odbijali da ih nose uz obrazloženje da je nošenje maski kršenje građanske slobode. U San Francisku je čak formirano „Udruženje protiv maski“ kako bi se protestvovalo protiv zakona koji je nalagao njihovo nošenje.

Izbijanje španskog gripa poklopilo se sa Prvim svetskim ratom. Muškarci vojnici koji su se vraćali kući iz Evrope rasuli su virus u svojim državama. Jedina mera predostrožnosti kako bi se zaustavilo širenje kroz SAD bilo je nametanje nošenja maski ili barem pokrivanje usta maramicama u cilju sprečavanja bolesti.

Međutim, muškarci su bili ti koji nisu hteli da slušaju savete javnog zdravstva povezujući maske sa ženstvenošću, ali i nemogućnosti da pljuju što je tada bio svojevrsan trend. Upravo je ovo odbacivanje higijene učinilo muškarce „slabijim polom“ tokom pandemije 1918. godine.

Tako su čelnici javnog zdravlja rešili da puste promotivnu kampanju koja je reklamirala nošenje maski kao izraz rodoljublja.

- Pandemija gripa je ponudila edukativni trenutak u kojem je muški otpor prema higijenskim pravilima bio zamenjen modernijim, muževnim oblikom javnog zdravlja, usmerenim na disciplinu, patriotizam i ličnu odgovornost – navodi se u tadašnjem izveštaju.

Upravo se ovaj trenutak u istoriji podudara sa ovim što se dešava danas – i danas mnogi muškarci i žene u SAD odbijaju da nose maske i navode svoje građanske slobode kao razlog za prkošenje pravilima o javnom zdravlju.

Pogledajte kako su izgledali plakati koji su promovisali nošenje zaštitnih maski.

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA