Potencijalno smrtonosan sindrom se razlikuje od Kavasaki bolesti: Ovo su 2 ključna znaka oboljenja

Mnogi lekari kažu da se teški “inflamatorni sindrom” sve više razlikuje od Kavasakijeve bolesti

  • 0
boginje, koza, promene, osip, dermatologija, tinejdžer, mladić, muškarac, dečak, zaraza

Foto-ilustracija: Shutterstock

Petoro dece u Njujorku navodno je umrlo od "inflamatornog sindroma", a pedijatri veruju da teško upalno stanje izaziva korona virus. Sindrom, koji je prvi put prijavljen u Londonu, upoređen je sa drugim autoimunim oboljenjima kao što su Kavasaki bolest (KD) i sindrom toksičnog šoka (TSS).

Međutim, mnogi lekari kažu da se inflamatorni sindrom sve više razlikuje od pomenutih autoimunih oboljenja.

- Verujem da je to drugačiji zdravstveni problem, drugačiji sindrom koji nije tipičan za Kavasakijevu bolest. Ovaj sindrom ima nekoliko karakteristika sličnih Kavasakiju, ali i mnogo više karakteristika koje su vrlo različite - kaže doktor Stanford Šulman, profesor pedijatrije na Univerzitetu Nortvestern.

Iako je do sada većina slučajeva prijavljena u Njujorku, lekari u Bostonu, Filadelfiji, Los Anđelesu i Čikagu kažu da su i oni primetili sumnjive slučajeve. Do sada pedijatri izveštavaju da pacijenti dobro reaguju na lečenje i da većina postiže potpuni oporavak.

Mnoga deca su testirana pozitivno na antitela za korona virus, što sugeriše da su se virusom zarazili nedeljama pre i da su se oporavili. S obzirom na taj vremenski okvir, stručnjaci veruju da će se narednih nedelja pojaviti više slučajeva u drugim državama.

osip koža koprivnjača

Foto: Pixabay

Dva ključna simptoma su visoka temperatura i gastrointestinalne tegobe

 

Doktor Šulman kaže da je jedna od najvećih razlika između ovog novog sindroma i Kavasaki bolesti širok spektar gastrointestinalnih simptoma.

- Najčešći simptomi sa kojima se pacijenti javljaju su stomačni bolovi i dijareja, koji su kod dece obelele od Kavasaki sindroma veoma neuobičajeni. Drugi očigledan simptom je temperatura iznad 38 stepeni Celzijusa. Ako dete razvije visoku temperaturu, jak stomačni bol, sa ili bez proliva ili povraćanja, i izgleda zaista bolesno, treba što pre da ode u hitnu pomoć. Ostali simptomi na koje treba obratiti pažnju su osip, konjuktivitis i otežano disanje - objašnjava američki stručnjak.

Šok može da izazove smrt

 

Pedijatar Stiven Kerni takođe je video veći broj slučajeva upalnog sindroma kod dece i kaže da bi, osim bolova u stomaku i visoke groznice, roditelji trebalo da paze na simptome šoka, kao što su lepljiva koža i brzi otkucaji srca.

koža, opekotina, sunčanje, sunce, crvenilo

Foto: Pixabay

Šok se definiše kao „nagli pad protoka krvi“ koji smanjenjuje snadbevanje organa kiseonikom i krvlju. Ova reakcija se više poklapa sa sindromom toksičnog šoka, koji je prouzrokovan bakterijskom infekcijom, nego Kavasaki bolešću.

Na konferenciji za štampu, zdravstveni zvaničnici u Njujorku su rekli da su videli dokaze da šok kod ovih pacijenata izaziva „zatajenje više organa“. Oni napominju da ako je rano prepoznat, šok je izlečiv - i da će, ukoliko se leči rano, dugoročni efekti biti verovatno „prilično zanemarljivi“.

Nije zarazan

 

Doktori Kerni i Šulman se slažu da je sindrom u osnovi "teška upala" u telu. Dok je Covid-19 vrlo lako preneti drugima, Kerni kaže da ovaj sindrom nije prenosiv.

Zaštitne naočare, maska, maske, majka, dete, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

- Nije zarazan. Iako sada imamo veliki broj slučajeva, do sada smo mogli da vidimo primere kako razne bolesti nastupaju nakon virusne infekcije, kao što je Kavasaki. Verujem da se ovaj upalni sindrom javlja upravo jer je ogroman broj dece bio izložen korona virusu - ističe pedijatar Sriven Kerni.

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA