≫ 

Doktor otkriva da li ibuprofen može da naškodi organizmu koji je inficiran korona virusom

Ima malo dokaza o povremenoj upotrebi

  • 0
ibuprofen

foto: pixabay.com

Postojale su sumnje da bi ibuprofen mogao da pogorša simptome korona virusa, a u kojoj meri je ovo tačno?

Da li zaista ovaj lek, koji primenjujemo za različite vrste bolova može da pogorša simptome kod osoba obolelih od korona virusa, istraživao je Mirror.

Povremena upotreba ibuprofena mogla bi da pomogne pacijentima u ublažavanju simptoma tokom noći, ukoliko paracetamol nije adekvatan, s obzirom na činjenicu da je san presudan za održavanje dobrog imunog sistema.

Ipak, dugotrajna upotreba ibuprofena povezana je sa višom stopom srčanog udara, zastojem srca i moždanog udara.

Sama infekcija respiratornog trakta već je povezana sa rizikom od moždanog i srčanog udara, tako da upotreba ibuprofena tokom bolesti može da donese porast rizika.

Ibuprofen je povezan i sa oštećenjem bubrega, što je rizik po bolesnike Covid-19 bolesti zbog čega olazi do groznice i dehidratacije.

Takođe, postoje i dokazi da je dugoročno uzimanje ibuprofena povezano sa većom stopom komlikacija nakon infekcije grudnog koša, uključujući upalu pluća.

Porf. Pol Litl sa Univerziteta u Sauttemptonu kaže da je ipak veliko pitanje da li se bilo koji od ovih dokaza odnosi na pandemiju korona virusa.

korona virus, koronavirus, temperatura, prehlada, bolest, krevet, muskarac lezi u krevetu groznica

Foto: Shutterstock, Pixabay

Smatra se da do sada dostupni dokazi nisu dovoljno jaki da zabrane upotrebu ibuprofena na pacijentima koji boluju od korona virusa.

Pomenuta ispitivanja testirala su pacijente koji su redovno konzumirali ovaj lek tokom respiratorne infekcije, tako da ima malo dokaza o povremenoj upotrebi.

Prema stavu britanske komisije za lekove nema dovoljno dokaza da se uspostavi veza između upotrebe ibuprofena i pogoršanja bolesti izazvane korona virusom.

Komisija navodi da pacijenti mogu da uzimaju paracetamol i ibuprofen kada su na kućnom lečenju i kada imaju samo simptome glavobolje i groznice.

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA