≫ 

Tajanstveni sindrom kod 100 dece u Njujorku: "Stomak ga je toliko boleo da nije mogao da sedi"

Krenula su istraživanja na ovu temu i zašto se baš kod dece javlja

  • 4
boginje, koza, promene, osip, dermatologija, tinejdžer, mladić, muškarac, dečak, zaraza Foto-ilustracija: Shutterstock

Tajanstveni inflamatorni sindrom, povezan sa korona virusom, otkriven je kod oko stotinu dece u američkoj saveznoj državi Njujork, dok je troje dece preminulo.

Guverner Njujorka Endru Kuomo izjavio je u utorak da Njujork istražuje oko stotinu slučajeva sindroma koji pogađa krvne sudove i organe i ima simptome slične Kavasakijevoj bolesti i toksičkom šoku.

Kuomo je savetovao sve bolnice da u testiranju na Kovid-19 daju prioritet deci koja pokazuju te simptome.

U gradu Njujorku, gde su prijavljena najmanje 52 slučaja dece sa tim sindromom, gradonačelnik Bil de Blazio pozvao je u utorak roditelje da odmah nazovu pedijatra ako im deca pokažu simptome koji uključuju upornu temperaturu, osip, bol u stomaku i povraćanje.

U drugim delovima Amerike i Evrope, deca su takođe hospitalizovana zbog bolesti koja se sada zove pedijatrijski multi-sistemski inflamatorni sindrom (PIMS).

U Njujorku, sindrom je pronađen kod različitih grupa mladih ljudi. Petogodišnji dečak, sedmogodišnji dečak i 18-godišnja devojka su podlegli bolesti.

Oko 23 odsto slučajeva se dogodilo kod dece mlađe od 5 godina, oko 29 odsto kod dece između 5 i 9, oko 28 odsto u uzrastu između 10 i 14 i 16 odsto u uzrastu između 15 i 19 godina.

AP prenosi slučaj Amerikanke Amber Din, čiji devetogodišnji sin Bobi se razboleo baš kad se ona oporavila od blagog oblika korona virusa, a cela petočlana porodica izašla iz kućnog karantina.

- U početku nije izgledalo ništa ozbiljno, ličilo je na stomačni virus, kao da je Bobi pojeo nešto što mu nije prijalo", kaže Din koja sa suprugom i troje dece živi u Hornelu, gradu u zapadnom delu države Njujork - Ali sutradan nije mogao da zadrži ništa što bi pojeo ili popio, a stomak ga je toliko boleo da nije mogao da sedi.

U hitnoj pomoći lokalne bolnice, lekari su posumnjali na upalu slepog creva i poslali ih kući sa uputstvima da se jave pedijatru.

Tek kasnije, kada se Bobijevo stanje drastično pogoršalo, lekari su shvatili da je bio medu malim brojem dece sa tajanstvenim inflamatornim sindromom za koji se veruje da je povezan sa koronavirusom.

Taj mali broj se ipak povećava.

Video: Dr Srđa Janković: Poslednje što savetujemo je da deca dolaze u kontakte sa bakama i dekama

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA