≫ 

Naučnici odgovorili da li se korona virus može preneti običnim razgovorom, bez kijanja i kašljanja

I vesti nisu nimalo lepe - opstaje u vazduhu do 8 minuta

  • 1
Korona virus Foto: Pixabay

Naučnici u Sjedinjenim Državama otkrili su nove dokaze o postojanju hiljada sitnih kapljica koje izlaze iz usta tokom govora, koje se takođe mogu smatrati potencijalno važnim načinom prenošenja SARS-CoV-2 korona virusa.

Dr Filip Anfindrat iz Nacionalnog instituta za zdravlje u SAD, autor je studije objavljene u američkoj Nacionalnoj akademiji nauka, u kojoj se tvrdi bi minut snažnog razgovora mogao da "rodi" više od 1.000 kapi koje bi mogle potencijalno da sadrže virus i ostati suspendovane u vazduhu najmanje osam minuta.

Studija, u kojoj su izvedeni eksperimenti uz pomoć laserske svetlosti, navodi da se kapljice čim izađu iz usta u vazduh brzo smanjuju na 20 do 34 odsto svoje originalne veličine.

Tokom govora izbacujemo oko 2.600 kapljica u sekundi od 12 do 21 mikrometara u sekundi, a koje u vazduhu imaju manju veličinu od četiri mikrometra.

- Postoji velika mogućnost da normalan govor uzrokuje prenošenje virusa kroz vazduh posebno u zatvorenim prostorima - zaključili su istraživači.

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😷

    14. maj 2020 | 10:10

    Šta je to sada novo kada je preporuka da se drži distanca od 2 metra koja nas štiti i od tih čestica prilikom razgovora ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA