≫ 

Kinezi tvrde: Gotovo svako ko je preležao koronu kroz tri nedelje je razvio antitela i imunitet

Kineska studija tvrdi

  • 6
Imunitet Foto: Pixabay

Nova studija iz Kine tvrdi da gotovo svako ko je preležao korona virus razvija antitela na bolest Covid-19, prenosi Daily Mail.

Istraživači iz Kine sa Chongquing medicinskog univerziteta ustanovili su da su se kod 95 odsto od 285 pacijenata koji su peležali korona virus razvile ćelije koje se bore protiv virusa.

U SAD-u uvećeva se testiranje na antitela kako bi se utvrdilo ko je već imao ili razvio potencijalnu zaštitu protiv ponovne infekcije korona virusom.

Ipak, ostaju mnoga pitanja vezana za antitela: da li ih svi razvijaju, koji je nivo antitela potreban za pružanje zaštite i koliko dugo ta zaštita traje?

- Nedavna studija pomaže da se odgovori na jedno od tih pitanja i donosi potrebno objašnjenje - napisao je dr Francis Kolins sa Nacinalnog instituta za zdravstvo iz Britanije.

Antitela su imune ćelije koje telo razvija kao odgovor na određene patogene.

Dakle, ako nikada niste naišli na bakteriju ili virus, poput Covid-19 nećete imati ni antitela na njega.

imunitet, korona virus Foto: Pixabay.com

Ipak, kao odgovor na većinu infekcija, telo počinje da pravi antitela koja će prepoznati i ciljati infekciju ako se ponovo pojavi i uglavnom će je neutralisati.

Na osnovu onoga što su znali o drugim korona virusima, poput onih koji izazivaju običnu prehladu pa i epidemiju SARS-a iz 2003. godine naučnici su zaključili da je verovatno da će ljudi razviti antitela i na novi korona virus.

Istraživači sa medicinskog fakulteta iz Hong Konga pratili su krv 258 pacijenata kako bi otkrili znakove imunih ćelija.

Telo proizvodi dve vrste antitela na infekciju: imunoglobulin M i imunoglobulin G.

Prvi se proizvodi rano nakon infekcije i samo 40 odsto pacijenata razvilo je ova antitela tokom prve nedelje nakon infekcije. Ipak nakon dve nedelje njih 95 odsto razvilo je imunogloulin M-

Ono što je važnije, svi su poizveli imunoglobulin G, antitela koja se duže razvijaju, ali su sigurnost za dugoročniju zaštitu.

Da bi znali koliku zaštitu pružaju istraživači će morati da nastave da ih prate pa možda i da ih ponovo izlože virusu kako bi ustanovili da li ih antitela štite od virusa.

Video: Dr Kon o stvaranju kolektivnog imuniteta: Mi smo hteli da škole duže rade, ali naišli smo na otpor

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LELE

    16. maj 2020 | 10:09

    A ŠTA ĆEMO MI KOI NISMO PRELEŽALI KORONU,

  • David

    16. maj 2020 | 09:21

    Што онда значи да су швеђани били у праву кад нису затворили границе и у томе што скоро па ништа нису предузели да се спречи ширење короне

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA