Sigurno ste svi čuli za probiotik, a da li znate šta su postbiotici?

Sigurno ste svi čuli za probiotik, prebiotik, ali za postbiotik niste sigurno

  • 0
Jogurt Foto: Pexels/ Alexas Fotos

Svi znamo da je korisno konzumirati hranu sa visokim sadržajem probiotika za optimalno zdravlje creva. Međutim, postoji još jedna supstanca koja pozitivno deluje na digestivni trakt, a za koju možda još niste čuli: postbiotici.

Probiotici su živi mikroorganizmi koji doprinose jačanjem imunološkog sistema, smanjenjem upale, pomažu u probavi i poboljšavanju raspoloženja. Oni žive u crevima. Postoji i hrana koja sadrži probiotike, poput jogurta, kiselog povrća i miso paste.

U međuvremenu, prebiotici hrane dobre bakterije u vašim crevima. Prebiotici su gorivo ili energija za vaše bakterije. Neki od najčešćih uključuju beta glukane (nalaze se u ovsu, ječmu, pšenici i raži), psilijumu, akaciji u prahu i dekstrinu pšenice.

Ono što treba znati o probioticima je oni ne koloniziraju creva trajno. Zato tada nastupaju postbiotici.

Ovo je relativno nov izraz (otuda ga možda niste čuli i ranije!) koji se koristi za opisivanje "funkcionalnih bioaktivnih jedinjenja koja se generišu tokom fermentacije, a koja se mogu koristiti za promociju zdravlja."

debelo crevo, rak debelog creva Foto: Pixabay

Probiotik se hrani prebioticima te na taj način nastaju Postbiotici. Postbiotici su u osnovi nusprodukti probiotika. 

Postoji puno različitih vrsta postbiotika. Šta će se stvoriti zavisi od toga šta jedu vaše bakterije u crevima. Postbiotici su najčešće enzimi, peptidi, organske kiseline, peptidoglikani, polisaharidi te proteini i vitamini. Ova različita jedinjenja imaju različite funkcije u organizmu, pa stoga mogu imati različite vrste koristi.

Koje su potencijalne prednosti postbiotika?

Pomaže u lečenju propustljivih crevva

Čak i ako niste upoznati sa izrazom propustljiva creva, možda ste upoznati sa njegovim simptomima. Kao što sam naziv kaže, povećana propustljivost creva nastaje kada zidovi probavnog trakta postaju propusni, što može podstaći pojavu upala u telu. Postbiotik, konkretno butirat, može da pomogne. Butirat je masna kiselina kratkog lanca koja se stvara kada jedete rastvorljiva vlakna. Rastvorljiva vlakna se razgrađuju, zdrave bakterije ih razlažu i tako nastaje butirat.

Rak debolog creva, debolo crevo, bol u stomaku Foto: Shutterstock

Smanjuje upalu u telu

Prema jednom istraživanju objavljenom u časopisu Clinics in Perinatology, prebiotici i postbiotici su povezani sa smanjenjem upale u celom telu pomažući obnavljanju bakterija u crevima. Treba napomenuti da se ova specifična studija fokusirala na ova jedinjenja koja pomažu u sprečavanju ili lečenju crevnih oboljenja koja su uobičajena kod prenatalnog perioda bebe.

Jača imunološki sistem

Jedno istraživanje je otkrilo vezu između postbiotika i jačeg imunološkog sistema, posebno kod novorođenčadi. To i nije previše iznenađujuće jer je, na kraju krajeva, odavno uspostavljena direktna veza između zdravlja creva i imuniteta.

Bakterije u crevima Foto: Pixabay

Pomaže u prevenciji dijabetesa

Takođe su otkrili da su postbiotici (konkretno muramil dipeptid, vrsta peptida stvoreni od probiotika) uspešni u sprečavanju dijabetesa, barem kod miševa. Istraživači objašnjavaju da ukoliko osoba ima neizbalansirane bakterije u crevima to može doprineti insulinskoj rezistenciji. U međuvremenu, čini se da postbiotici pomažu insulinu da efikasnije deluje, dovodeći do ravnoteže i zaustavljajući razvoj dijabetesa.

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA