≫ 

Ne možete da spavate bez pokrivača, čak i kada je leto? Evo zašto se to dešava

Okrivamo u čemu je tajna pokrivača

  • 2
Žena Foto: Pixabay

Mnogi ne mogu da zamisle spavanje u krevetu bez pokrivača, pa čak ni po letnjim vrućinama. Pokrivači kao da imaju magičnu moć - kada se sa njima pokrijemo brže zaspimo. U čemu je njihova tajna?

Postoji nekoliko razloga zbog kojih smo toliko vezani za njih i kada jednom saznate zašto, sve će imati više smisla.

Portal “Brajt sajd“ je otkrio zašto obožavamo da koristimo naše ćebe, a mi vam prenosimo u celosti:

Reguliše temperaturu našeg tela

Mi smo toplokrvna bića, što znači da naše telo reguliše svoju unutrašnju temperaturu, a to nam pomaže da ostanemo topli. Međutim, kada smo u dubokom snu, gubimo tu sposobnost i  tada nam je potreban pokrivač. Ćebad pomaže našem telu da održi temperaturu koja nam je potrebna.

zima, hladnoća, ćebe, jorgan, spavanje u hladnom, devojka Foto: Shutterstock

Važan dio naše rutine spavanja

Ne kaže se bez razloga da smo mi stvorenja navika. Upravo naša rutina spavanja utiče na potrebu da tokom noći koristimo pokrivač. Čak i kada se ne radi o toploti, ceo život upotrebljavamo ćebe što znači da je ova rutina usađena u nama još od detinjstva. Dakle, kada odemo u krevet i pokrijemo se ćebetom, naše telo prima signal da je vreme da spavamo.

Pokrivači smanjuju stres i anksioznost

Serotonin je jedna od hemikalija koja nam pruža opšti osećaj sreće i smirenosti. Kada smo pod stresom i anksiozni, teško nam je da zaspimo. Međutim, jednom kada se pokrijemo, količina serotonina se povećava, a samim tim prestajemo da se osećamo uznemireno.

beba spava Foto: Pixabay

Pokrivač nam pomaže da zaspimo

Pokrivači stvaraju mikroklimu: barijeru koja sprečava promenu temperaturu. Ćebe zagreva našu kožu, tako da svi drugi faktori koji se nalaze oko nas i hlade  telo nemaju veliki uticaj na našu telesnu temperaturu. Dakle, brže zaspimo i imamo bolji san.

Osećamo se zaštićeno i sigurno

Pokrivači nam daju osećaj sigurnosti jer je najčešći strah koji smo imali kada smo bili deca bio strah od mraka. Dakle, kada bi se taj osećaj probudio u nama, potpuno bismo se pokrili. To je bio naš čarobni beg koji se borio sa našim strahom i učinio da se osećamo zaštićeni. Taj osećaj sigurnosti ostaje i danas kod nas kada se nalazimo ispod pokrivača.

Spavate li sa pokrivačem čak i kada je vruće? Da li vam pomaže da zaspite brže?

Video: Čuo iz sobe bolesno smešan zvuk. Ušao u nju i zatekao druga i mačku na krevetu

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igor

    21. maj 2020 | 23:42

    Vazan dEo nase rutine,hvala.

  • Ivica

    22. maj 2020 | 09:54

    Ljudi moji da je napolju 35℃ ja moram da se pokrijem cebetom,zena vristi kaze da nisam normalan ali jednostavno ne mogu zaspati bez pokrivaca bilo popodne ili uvece.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA